A csoportos fitness instruktor képzésről való tudnivalók (x)

Igen sok új szakmával találkozhatunk manapság: az egyik ilyen a csoportos fitness instruktor. Vajon mit takar ez a kifejezés? Mit oktatnak egy ilyen tanfolyamon? Kinek lehet jelentkeznie? Számtalan kérdés felmerülhet a címet olvasva, azonban mi most a válaszokat is megadjuk!

A TanfolyamGURU.hu sport tanfolyamai között lehet megtalálni ezt a képzést is, így akinek bővebb információra lenne szüksége, látogasson el az oldalra. Cikkünkben röviden bemutatjuk, miről is van szó.

Mit csinál egy csoportos fitness instruktor?

Már a fitness szó is magyarázatra szorulhat, szó szerinti jelentése: állóképesség, kondíció, erőnlét. Az instruktor azt jelenti: oktató, nevelő, tanító. Aki tehát fitness instruktor, az egy olyan edző, oktató, aki megtanítja az embereket állóképességük növelésére, a jó kondíciójuk kialakítására és megtartására. Magyarul olyan sportos szakember, aki tornaórákat tart felnőtteknek – jellemzően fitnesz- és wellnessklubokban.

A csoportos jelző pedig arra utal, hogy nem egyénileg foglalkozik az emberekkel, hanem olyan foglalkozásokat hirdet, ahol egyszerre többen is részt vehetnek.

Érdekességképpen említjük meg, hogy létezik külön fitness instruktor képzés is, sőt sportedzőként vagy sportoktatóként is választhatunk testépítés-fitness sportágat, így érdemes alaposan utánajárni, melyik képzésen mit oktatnak. Ebben is segítségünkre lehet a TanfolyamGURU.hu oldal, ahol részletes leírások olvashatók az egyes kurzusokról.

Mit tanítanak a csoportos fitness instruktor képzésen?

Soprontól kezdve Kecskeméten át Szegedig, az ország több városában is indul ilyen tanfolyam. Általában fél év alatt el lehet végezni a képzést, a legtöbb helyen az elméleti órákat online tartják, és ezek vissza is nézhetők.

A gyakorlati órákon személyesen kell megjelenni, de ezek rendkívül hatékonyan telnek, és a későbbiekben szükség is lesz az itt megszerzett tapasztalatokra.

A főbb tantárgyak a következők:

  • Edzéselmélet és gimnasztika
  • Az alakformálás módszerei
  • Speciális óratípusok – például zsírégető torna, step aerobik, alakformáló edzés, köredzés vagy stretching
  • Sporttáplálkozás

Igen sok szó esik a sportolás egészségügyi vonatkozásairól is, így például oktatnak funkcionális anatómiát, elsősegélynyújtást, terhelésélettant, de a tanulók megismerkednek a sportártalmak, sportsérülések megelőzésének módozataival is.

Sokak kedvence “az óravezetés módszertana” nevű modul, ahol megtanítják a résztvevőket arra, hogyan kell jól felépíteni egy csoportos tornaórát, mire kell figyelni.

Hogyan zajlik a vizsga?

A tanfolyam befejezését követően a hallgatók egy tanúsítványt kapnak, amivel a független vizsgaközpontokban lehet jelentkezni a vizsgára, ám ennek külön díja van. Itt írásbeli teszt vár rájuk, valamint egy projektfeladat.

Azok, akik sikeresen veszik az akadályt, szakképesítő bizonyítványt szerezhetnek, és akár rögtön el is helyezkedhetnek egy wellnessklubban, sportlétesítményben csoportos fitness instruktorként.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek