Négy év szünet után újra osztalékot fizethet a Lufthansa

A Deutsche Lufthansa AG légiipari csoport ma reggel tette közzé negyedéves jelentését. A német székhelyű légitársaság tavalyi adózott eredménye 1,67 milliárd euró lett, csaknem a duplája az egy évvel korábbi 791 millió eurónak. 

A többek között az Eurowings, az Austrian, a Swiss és a Brussels Airlines leányvállalatait magában foglaló csoport tavaly már a második egymást követő évet zárta nyereséggel a koronavírus-járvánnyal összefüggő előző két év vesztesége után.

A bevételek 14,6 százalékkal, 35,4 milliárd euróra emelkedtek. A csoport utasainak száma 123 millió volt, 20 százalékkal több, mint 2022-ben, de még mindig elmarad járvány előtti rekordszinttől. A járatok száma 14 százalékkal, 946 ezerre nőtt.

A korrigált kamat- és adózás előtti eredmény (EBIT) 2,7 milliárd euróra ugrott a 2022. évi 1,23 milliárd euróról.

A Lufthansa, miután 2020-ban a német kormány megmentette, majd a „kényszerkölcsönt” később visszafizette, csütörtökön bejelentette, hogy 2019 óta először osztalékot fizetne a részvényeseknek. Az igazgatótanács 0,3 eurót javasol részvényenként, erről a közgyűlés hozza meg a végső döntést május 7-én.

A cégcsoport az idén az árbevétel erőteljes növekedésére és a 2023. évinek megfelelő korrigált EBIT-re számít, ugyanakkor a gyakori sztrájkok miatti bevételkiesések és a bérköltségek növekedése miatt a cég az idei várható működési nyereségszintet a korábban jelzett 8%-ról 7,6%-ra csökkentette.

Forrás: MTI / Investing.com

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »