Németországban és itthon is csökkent az ipari termelés

Novemberben már a hatodik egymást követő hónapban csökkent a német ipari termelés a német szövetségi statisztikai hivatal, a Destatis keddi jelentése szerint.

Novemberben az előző havihoz képest szezonális és naptári kiigazítással 0,7 százalékkal csökkent az ipari termelés Németországban a várt 0,2 százalékos növekedés helyett. Októberben 0,3 százalék volt a havi csökkenés.

Az ipari termelés visszaesése az egy évvel korábbihoz képest novemberben naptári kiigazítással 4,8 százalék volt az októberi 3,4 százalék után. A kevésbé volatilis háromhavi összehasonlításban a szeptember-novemberi termelés 1,9 százalékkal csökkent az előző három hónaphoz képest.

Az energiatermelés és az építőipar nélkül 0,5 százalékkal csökkent novemberben az ipari termelés az előző havihoz képest. A beruházási javak termelése 0,7 százalékkal, a köztes termékeké 0,5 százalékkal, a fogyasztási javaké pedig 0,1 százalékkal csökkent. Az energiatermelés 3,9 százalékkal nőtt, az építőipar termelés 2,9 százalékkal csökkent októberrel összevetve.

Hasonló a trend itthon is

2023 novemberében az ipari termelés volumene 5,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól. Munkanaphatástól megtisztítva a termelés 5,6 százalékkal csökkent. 2023 októberéhez mérten 2,3 százalékkal mérséklődött a szezonálisan és munkanappal kiigazított ipari kibocsátás – jelentette kedden első becslése alapján a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

A feldolgozóipari alágak döntő többségében visszaesett a termelés volumene. Csak két alág kibocsátása nőtt: a kokszgyártás, kőolaj-feldolgozásé, valamint a vegyi anyag, termék gyártásáé.

A múlt év első tizenegy hónapjában az ipari termelés 4,8 százalékkal kisebb volt, mint 2022 azonos időszakában. Az ipari termelés tavaly novemberi részletes adatait január 12-én, pénteken közli második becslése alapján a KSH.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »