Megúszhatják a felvételit a technikumok legjobbjai

A szakképzés ötödik évében kiváló eredményt elérő diákok akár előzetes hallgatói jogviszonyt is kaphatnak attól a felsőoktatási intézménytől, amelyikkel képzési együttműködésük van – mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára a Budapesti Gazdasági Szakképzési Centrum (BGSZC) Keleti Károly Közgazdasági Technikumában tartott pályaorientációs órán hétfőn Budapesten.

Hankó Balázs közlése szerint a múlt héten fogadta el az Országgyűlés a felmenő rendszerben induló újítást, amely megkönnyíti az egyetemre való bejutást a szakképzésben tanuló fiatalok számára.

A 2024-es felsőoktatási felvételi időszak újdonságait bemutató foglalkozáson Hankó Balázs kiemelte: az egyetemek az idei évtől „még inkább a saját arculatuk szerint igazíthatják a felvételit”, mert nagyobb mozgásteret kapnak abban, hogy mely tantárgyakat fogadják el és milyen pluszteljesítményért adnak többletpontot a diákoknak.

Az intézmények dönthetnek arról is, hogy mely esetekben kérnek közép-, illetve emelt szintű érettségi vizsgát a leendő hallgatóktól – ismertette, hozzátéve: a felsőoktatásba jelentkezőknek érdemes emelt szintű érettségit tenniük, mert az emelt vizsga esetén minden elért százalék után 1 pont jár majd a felvételin, a középszintű vizsgáért viszont csak az elért százalék kétharmada szerinti pontszámot kapják meg a diákok.

Az államtitkár hangsúlyozta: a magyar egyetemek nagyon jók, és egyre jobbak lesznek. Felidézte, hogy míg öt évvel ezelőtt 7 magyar egyetem szerepelt a világ 30 ezer felsőoktatási intézményének legjobb öt százalékában, idén már 12 ilyen egyetemünk van.

„A magyar felsőoktatás nemzetközi összehasonlításban is versenyképes” – jelentette ki.

Elmondta azt is, hogy a csaknem félmillió végzett egyetemista adatait tartalmazó diplomás pályakövetési rendszer eredményei szerint a végzett hallgatók átlagosan hat hét alatt „elkelnek a munkaerőpiacon”, sőt egyes szakterületeken ennél is hamarabb. A gazdasági területen átlagosan mindössze 33 nap telik el a diplomaszerzéstől az elhelyezkedésig – jelezte. Hozzátette: az átlagbérhez képest rögtön 1,3-szor magasabb fizetéssel számolhatnak a diplomás pályakezdők, sőt mérnöki terület esetén kétszeres, informatikusok esetén két és félszeres bérszorzó jellemző.

Hankó Balázs emlékeztetett arra, hogy tavaly tíz felvett diákból nyolc állami ösztöndíjjal kezdhette meg tanulmányait, ami nemzetközi összehasonlításban is szinte egyedülálló.

Hankó Balázs innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkár a diplomás pályakövetési rendszer legfrissebb adatairól tartott sajtótájékoztatón a Kulturális és Innovációs Minisztériumban 2023. november 27-én. MTI/Hegedüs Róbert

Egy hallgató felsőoktatási tanulmányait átlagosan hatmillió forinttal támogatja az állam, emellett éves szinten 72 milliárd forintot tesz ki az egyéb – például tanulmányi, szociális, kiválósági – ösztöndíjakra fordított támogatások összege – fűzte hozzá, megjegyezve: a magyar gazdaság számára legfontosabb szakterületeken az elmúlt években emelkedett a felvett hallgatók száma és az általuk elért pontszám is.

„Célunk, hogy 2030-ra legalább egy magyar egyetem bekerüljön a világ legjobb 100 egyeteme közé, három magyar intézmény pedig bejusson a legjobb európai százba” – jelentette ki az államtitkár, hozzátéve: a nemrég indított Pannónia Ösztöndíjprogram is az oktatási, kutatási kiválóság erősítését, egyúttal a nemzetközi ranglistákon való előrelépést célozza.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek