A koalíciós tárgyalásoktól függ, kit kér fel kormányfőnek a lengyel elnök

Ki kell várni, hogy összeálljon a parlamenti többség, mielőtt Andrzej Duda elnök a kormányfőjelölt személyéről döntene – jelentette ki Pawel Szrot lengyel elnöki kabinetfőnök kedden.

Szrot arra válaszolt a PAP hírügynökségnek, hogy Andrzej Duda mikor kezd egyeztetni a vasárnap megválasztott parlamenti pártokkal az új kormány összeállításáról. A jelenlegi parlament hivatali időszaka november 14-én ér véget – mutatott rá a kabinetfőnök. Hozzátette: betartják az alkotmány szerinti eljárást, azonban az államfőnek „semmit sem kellene túlzottan elsietnie”.

A kormányfőt az elnök a szokásjog szerint a parlamenti többség javaslata alapján jelöli meg, ehhez viszont meg kell várni, hogy az a többség megalakuljon – jegyezte meg Szrot.

Az országos választási bizottság (PKW) által kedd este ismertetett hivatalos végeredmények szerint a parlamenti választáson a jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak 35,38 százalékos, a fő ellenzéki erőnek, a Polgári Koalíciónak (KO) pedig 30,70 százalékos a támogatottsága. Önállóan így egyik párt sem tud kormányt alakítani, de a koalíciós kormányzásra az ellenzéknek nagyobb az esélye.

Bejutott a parlamentbe a Lengyel Parasztpártból (PSL) és a Lengyelország 2050 nevű pártból álló ellenzéki tömb, a Harmadik Út a szavazatok 14,40 százalékával, az Új Baloldal 8,61 százalékkal, valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció 7,16 százalékkal.

Szrot szerint a parlamenti többség megformálása „egy ideig eltart”. Kifejtette: az Új Baloldal a PSL-lel vitatkozik, a PSL pedig nem hivatalosan saját kormányfőjelöltről beszél – utalt a kabinetfőnök a választások utáni politikai nyilatkozatokra.

Arra válaszolva, hogy a PiS – amelynek a választási eredmények szerint nincs önálló parlamenti többsége – képes-e kormánykoalíciót alakítani, Szrot kijelentette: „a politika a valóság azon eleme, amelyben rendszeresen megtörténnek korábban előreláthatatlan dolgok”.

https://www.instagram.com/p/CyV3G1MtUHP/

Mateusz Morawiecki eddigi kormányfő még vasárnap kijelentette: amennyiben Andrzej Duda megbízza a PiS pártot kormányalakítással, a tömörülés egy stabil kabinet összeállítására fog törekedni. Jan Grabiec, a KO szóvivője viszont hétfőn kijelentette: Andrzej Duda „arcvesztés nélkül” nem jelölhet kormányfőnek olyan személyt, amely nem a parlamenti többséget képviselné.

Donald Tusk, a KO elnöke kedd délután a közösségi médiában közzétett videóban a választásokat követő „energikus és gyors döntésekre” szólította fel az államfőt.

„A demokratikus pártok győztek, folyamatos kapcsolatban állnak egymással, és készen állnak arra, hogy bármelyik pillanatban átvegyék a felelősséget az ország kormányzásáért” – fogalmazott Tusk. Krzysztof Gawkowski, az Új Baloldal képviselője később a Radio Zet kereskedelmi rádióban jelezte: az ellenzéki pártok a tervek szerint jövő hét elején egyeztetnek egymás között a kormányalakításról.

A lengyel alkotmány szerint az új parlament alakuló ülését az államfőnek a választások napjától harminc napon belül kell összehívnia. Az ülésen lemond az eddigi kormányfő, kabinetje az új kormány beiktatásáig marad hivatalban.

A kormányalakítás során először az államfő jelöli meg a miniszterelnök személyét. Kormányalakítási kudarc esetén a parlamenti alsóház legalább 46 képviselő kezdeményezésére, abszolút többségi szavazással bíz meg valakit a kabinet összeállításával.

Amennyiben ebben a lépésben sem sikerülne kormányt alakítani, majd elnyerni a parlament bizalmát, újból az államfőé a kezdeményezés. Ha az elnök által megbízott kormányfőjelölt és az ő javaslatára az elnök által kinevezett kabinet nem nyeri el a parlament bizalmát, az elnöknek előrehozott választásokat kell elrendelnie.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

www.szallerbeckmotor.hu

Megfontoltan két keréken (x)

A motorozás sokaknak a szabadság megtestesítője. E tevékenység által ki tudnak lépni a szürke hétköznapokból, amelyek zsúfolásig vannak szabályokkal és határokkal. Épp ezért könnyű átesni a ló túloldalára, és túl hevesen hajszolni a szabadság érzését két keréken.

Read More »