Nem érdekelte a lengyeleket a népszavazás

Érvénytelen lesz a lengyel parlamenti választásokkal egy időben szervezett népszavazás eredménye, az exit poll szerint a szavazásra jogosultak mindössze 40 százaléka vett részt rajta, miközben a pártokra 72,9% szavazott. 

A referendumot az Európai Unió migrációs csomagjáról, az állami vagyon privatizációjáról, a nyugdíjkorhatárról, valamint a fehérorosz határon emelt acélkerítésről rendezték.

A népszavazás akkor lenne érvényes, ha a szavazásra jogosultak több mint fele venne részt rajta. Az Ipsos közvéleménykutató által a választóhelyiségeket elhagyók körében végzett felmérés szerint a részvételi arány 40 százalékos lett a népszavazáson, miközben a parlamenti választásokon a szavazásra jogosultak 72,9 százaléka voksolt, ezzel itt rekordmagas lett a részvétel.

A végleges eredményekre még legalább egy napot várni kell, a PKW egyelőre a szavazókörök 28,56 százalékában feldolgozott eredmények alapján ismertette az adatokat.

A Lengyelországban jelenleg kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) pártnak 40,05 százalékos, a fő ellenzéki erőnek, a Polgári Koalíciónak pedig 26,38 százalékos a vasárnapi parlamenti választásokon szerzett támogatottsága az országos választási bizottság (PKW) által hétfő délelőtt közreadott legfrissebb hivatalos részeredmények szerint. A harmadik helyen a szavazatok 14,12 százalékával a szintén ellenzéki Harmadik Út (Trzecia Droga) áll.

A mostani adatok szerint átlépi még a parlamenti bejutási küszöböt a voksok 8,03 százalékával az Új Baloldal (Nowa Lewica), valamint a nemzeti radikális és újliberális pártok szövetsége, a Konföderáció (Konfederacja) is, amely 7,37 százalékon áll.

Sylwester Marciniak, a PKW elnöke a sajtókonferencián aláhúzta: még „nem egészen reprezentatív” eredményekről van szó, szükségszerűen előbb a kisebb szavazókörökből származó legkorábbi jegyzőkönyvek érkeznek a testülethez.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek