November elejéig biztosan marad a határellenőrzés Szlovákia felé

Három héttel, november 3-ig meghosszabbította a szlovák kormány az október elején bevezetett ideiglenes határellenőrzéseket a szlovák-magyar határon – erről szerdai ülésén döntött Ódor Lajos ügyvezető miniszterelnök leköszönő kabinetje.

Pozsony október 5-én vezetett be ideiglenes határellenőrzéseket a szlovák-magyar határon, az intézkedést az illegális migráció megfékezésének szükségességével indokolva. Az ezzel kapcsolatos döntésre egy nappal azt követően került sor, hogy Csehország és Lengyelország hasonló intézkedést vezettek be Szlovákiával közös határain.

A határellenőrzés célja a következő időszakban is az lesz, hogy minél kevesebb illegális bevándorló érkezhessen az országba, s az ellenőrzéseket is ugyanúgy – a határ teljes hosszában, a biztonsági helyzet alakulását szem előtt tartva – valósítják majd meg – közölte a hosszabbítás javaslatát előterjesztő szlovák belügyi tárca.

A pozsonyi belügyminisztérium adatai szerint a nyugat-balkáni tranzitútvonalon Szlovákiába érkező illegális migránsok száma tavaly augusztusban kezdett érezhetően növekedni. A szaktárca szerint idén már közel negyvenezer illegális migráns érkezett az országba, ami 11-szer több, mint a tavalyi év hasonló időszakában.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek