Az állam szerepét csökkentené az EU új médiaszabályozása

Az Európai Unió új médiaszabályozása révén keretet teremt arra, hogy az államok ne szólhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint, hogy egyetlen média se válhasson egyetlen kormány kizárólagos információs csatornájává – közölte Vera Jourová, az Európai Bizottság átláthatóságért és értékekért felelős tagja Strasbourgban kedden.

Vera Jourová, az Európai Parlament plenáris ülésének a tömegtájékoztatás szabadságáról, illetve a belső piaci médiaszolgáltatások közös keretének létrehozásáról szóló jogszabályról folytatott vitáján hangsúlyozta: az uniós bizottság célja új keretek megteremtése a média számára, hogy az európai demokrácia erős pillérévé váljon.

„A média nem lehet csupán üzlet a belső piacon. A média demokráciára gyakorolt szerepe ennél sokkal fontosabb” – fogalmazott. Közölte, az Európai Bizottság első ízben fekteti le jogszabályban, hogy az államok ne folyhassanak bele a szerkesztőségi döntésekbe, hogy az újságírókat ne lehessen megfenyegetni, valamint, hogy egyetlen média se válhasson egyetlen kormány kizárólagos információs csatornájává.

A jogszabály továbbá a médiumokat arra ösztönzi, hogy az összeférhetetlenségeket hozzák nyilvánosságra és tegyenek lépéseket saját függetlenségükért – mondta.

„Az etikus normák betartását és az önszabályozást bátorítjuk, valamint erősíteni próbáljuk a nemzeti médiaszabályozók szerepét a médiaszolgáltatásokat felügyelő testület létrehozásával” – fogalmazott.

Az uniós biztos elmondta: az EU továbbá erősíteni szeretné a koordinációt és a szolidaritást az olyan jelentős fenyegetésekkel szemben, mint amilyet például az orosz propaganda jelent. Emellett iránymutatásokkal kívánja segíteni a tagállamokat, hogy nemzeti intézkedések révén tegyenek a médiakoncentráció elkerülésére. Javaslatot tesz továbbá arra is, hogy a médiatartalmakat miként moderálhatják az online platformok – mondta. Az új jogszabály tehát tovább szeretné növelni az újságírók védelmét és a médiapiacok átláthatóságát – tette hozzá beszédében Vera Jourová.

Cseh Katalin, a Momentum Mozgalom európai parlamenti (EP-) képviselője felszólalásában arról beszélt, hogy az újságokban mára Magyarországon Orbán Viktor miniszterelnök által elért eredményekről lehet csak olvasni, illetve arról „olyan, teljesen abszurd” állításokról, melyek szerint Brüsszel nemváltoztató műtéteket kínál a gyermekek számára. Kiemelte továbbá: a magyar média nagyrésze egy kézbe került Magyarországon.

„Itt az ideje annak, hogy az Európai Unió fellépjen a médiaszabadság elleni támadással szemben” – fogalmazott.

Hangoztatta: az EU új jogszabálya a helyes irányba tett lépést jelent, hiszen a médiapiac koncentrációjának problémájával foglalkozik, továbbá az állami reklámok 50 százalékos felső határának megszabásával alapjaiban változtathatja meg a kialakult helyzetet. Európai szintű szabályozásra van szükség, hogy egyenlő előírások vonatkozzanak minden médiapiaci szereplőre – tette hozzá felszólalásában Cseh Katalin.

A tömegtájékoztatás szabadságáról szóló jogszabályról kedden szavaz az Európai Parlament plénuma.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »