Kínának üzent saját fejlesztésű tengeralattjárójával Tajvan

Tajvan csütörtökön bemutatta első saját, hazai fejlesztésű tengeralattjáróját. Caj Ing-ven tajvani elnök még 2016-os hivatalba lépésekor kezdeményezte a nagyszabású programot, és csütörtökön a déli Kaohsziung városában mutatta be az első tengeralattjárót, amelyet később még nyolc követ.

A program több ország szakértelmének és technológiájának segítségével valósult meg.

„A múltban egy hazai fejlesztésű tengeralattjáró lehetetlen feladatnak számított. Ma azonban egy, az országunk népe által tervezett és gyártott tengeralattjáró áll a szemünk előtt” – mondta Caj, hozzátéve, hogy fontos szerepet fog játszani a haditengerészet „aszimmetrikus hadviselési” képességeinek megerősítésében.

„Még ha vannak is kockázatok, és bármennyi kihívás is legyen, Tajvannak meg kell tennie ezt a lépést, és lehetővé kell tennie, hogy az önállósult nemzetvédelmi politika növekedjen és virágozzon a földünkön” – mondta Caj a Narvál névre keresztelt hajó előtt állva.

Huang Su-kuan tengernagy, Caj biztonsági tanácsadója és a program vezetője hangoztatta, hogy az összesen 10 tengeralattjáróból álló flotta – benne két holland gyártású tengeralattjáróval, amelyeket még a 80-as években állítottak hadrendbe – megnehezíti majd a kínai haditengerészet számára az erődemonstrációt a Csendes-óceánon.

https://www.instagram.com/p/CxW6sr2NAnL/

„Amennyiben fel tudjuk építeni ezt a harci képességet, nem hiszem, hogy elveszítenénk egy háborút” – mondta a tengernagy. Szerinte a tengeralattjárók segíthetnek fenntartani a sziget létfontosságú útvonalait a Csendes-óceán felé azáltal, hogy biztosítják az ellátást a Tajvan keleti partvidéke mentén található kikötőkből egy esetleges konfliktus esetén.

Huang szerint az első, 1,54 milliárd dollár értékű tengeralattjáró az amerikai Lockheed Martin hadiipari vállalat gyártotta harcászati rendszert használja, és MK-48-as típusú, nehézsúlyú torpedókkal szerelik fel. A tengeralattjáró már a jövő hónapban megkezdi a tengeri próbaüzemet, és 2024 végén áll majd hadrendbe a tajvani haditengerészet kötelékében.

Forrás: MTI / NBC News / Nikkei Asia

Hozzászólások ()

Friss hírek