F-35-ös vadászgépeket vásárol Csehország

Jóváhagyta F-35 típusú amerikai vadászgépek vásárlását szerdán a cseh kormány – jelentette be Petr Fiala cseh miniszterelnök a kormányülést követő sajtótájékoztatón.

Az első vadászgépeket a tervek szerint 2029-ben szállítják le az amerikaiak a cseheknek, míg az utolsókat 2035-ben. A 24 amerikai vadászgép a cseh hadsereg légi erejében az immár 20 éve használt svéd Gripeneket váltja fel. A Gripeneket bérelték a csehek.

Jana Cernochová védelmi miniszter szerint az amerikai repülőkért 106 milliárd koronát fizet a cseh állam, további 44 milliárd koronát pedig a vadászgépek csehországi üzembe helyezésének előkészítésére, a szükséges infrastruktúra kialakítására költenek.

Az ellenzéki pártok bírálták a kormányt az amerikai vadászgépek beszerzéséért, mert túlságosan magasnak tartják az árat. Andrej Babis volt kormányfő, az ellenzéki ANO mozgalom elnöke ismételten kijelentette, hogy a Gripenek megvásárlását előnyösebbnek tartaná.

„Bár a 150 milliárd korona nagy összeg, a következő években átlagosan csak a tárca kiadásainak 7,3 százalékát kell erre a célra fordítani” – válaszolta újságírói kérdésre Jana Cernochová.

„Az F-35-ös vadászgépek jelenleg a legjobbak a világon, s beszerzésük hozzájárul Csehország védelmének megerősítéséhez” – szögezte le ezzel kapcsolatban Karel Rehka, a cseh hadsereg vezérkari főnöke.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek