Leszavazták a PP miniszterelnök-jelöltjét Spanyolországban

Nem választotta miniszterelnökké a konzervatív Néppárt (PP) jelöltjét a spanyol parlament a szerdán megtartott első szavazáson Madridban. Alberto Núnez Feijóo-t 172 képviselő támogatta igen szavazattal, 178-an azonban ellene voksoltak.

A júliusi általános választásokon győztes PP elnöke és miniszterelnök-jelöltje saját pártjának 137 igen voksa mellett a Navarrai Népi Unió (U.P.N.) és a Kanári-szigeteki Koalíció (CCa) egy-egy képviselője, valamint a VOX 33 fős frakciójának szavazatait kapta meg, kormányfővé választásához viszont a parlament abszolút többségére, 176 képviselő támogatására lett volna szükség.

A szavazás második körét 48 órával az elsőt követően tartják meg a törvényhozás alsó házában, ezúttal a jelenlévők egyszerű többsége is elegendő ahhoz, hogy a jelöltből kormányfő legyen. Eredménytelenség esetén VI. Fülöp spanyol király újabb miniszterelnök-jelöltet kérhet fel.

Pedro Sánchez ügyvivő kormányfő, a választásokon másodikként végzett PSOE főtitkára már jelezte kormányalakítási szándékát, amennyiben Alberto Núnez-Feijóo-t nem választja kormányfővé a parlament, ehhez azonban a katalán függetlenségi pártok támogatására is szüksége lenne.

Több tízezren vonultak utcára vasárnap Madridban, tiltakozva a katalán függetlenségi pártok amnesztiakövetelése ellen a spanyol konzervatív Néppárt (PP) által szervezett megmozduláson.

Hiába nyert a PP Spanyolországban, nem tud kormányt alakítani

Ha két hónapon belül a spanyol parlament nem választja meg az új miniszterelnököt, újból parlamenti választásokat kell kiírni, várhatóan január közepére.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek