Az S&P felminősítette Örményországot

Az S&P Global Ratings nemzetközi hitelminősítő „B pluszról”, egy fokozattal „BB mínuszra” javította Örményország hosszú távú hitelminősítését, amit stabil kilátással látott el részben az erőteljes gazdasági növekedésre hivatkozva. Az új besorolás még mindig nem éri el a befektetésre ajánlott szintet.

Az ügynökség rámutatott arra, hogy tavaly az örmény hazai össztermék (GDP) 12,6 százalékkal nőtt, amit az Oroszországból érkező tömeges migrációval kötött össze és amelynek részeként jelentős számú fiatal, képzett informatikus települt le Örményországban.

Örményország, Jereván. Forrás: Pixabay

A szakképzett munkaerő beáramlása több mint ezer külföldi tulajdonú cég létrehozásával együtt, jelentősen hozzájárult az IT-szektor növekedéséhez, amely tavaly 51 százalékkal bővült. Az örmény gazdaság profitált a jelentős pénzügyi beáramlásból is, különösen az Oroszországból érkező utalásokból.

Az S&P idénre az örmény gazdaság 7,5 százalékos, 2024-2026 között pedig átlagosan 4 százalékos növekedésével számol abban az esetben, ha az ország nem keveredik újból közvetlen katonai konfliktusba Azerbajdzsánnal.

A két kaukázusi volt szovjet tagköztársaság, Azerbajdzsán és Örményország közötti konfliktus a szovjet időkre, 1988-ra nyúlik vissza, amikor a túlnyomórészt örmények lakta Hegyi-Karabah parlamentje megszavazta az Örményországgal való egyesülést, és ennek elismeréséért a szovjet központi kormányzathoz fordultak.

30 éves konfliktust vállalt fel az új örmény elnök

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek