Megoldások a szaldó elszámolás változásaira (x)

Az elmúlt év kiemelkedő híre az energiaválság és annak hatásai voltak. A megújuló energiaforrások, mint például a napelemek, még inkább előtérbe kerültek. Azonban 2023-tól jelentős változások léptek életbe a szaldó elszámolás terén, amelyekre szükséges megoldásokat találni.

Milyen változások történtek?

Fontos megérteni, hogy ez a változás elsősorban a 2023 után telepített napelem-rendszerekre vonatkozik. Azonban a helyzet nem reménytelen, hiszen erre is van megoldás, például az energiatárolók alkalmazása. Mielőtt mélyebben belemennénk a változások hatásaiba és a lehetséges megoldásokba, érdemes áttekinteni a jelenlegi helyzetet, mivel ez az elektromos autó töltő használatára is hatással lehet, amelyeket az eautotoltokabel.hu oldaláról lehet beszerezni.

A szaldó elszámolás gyakorlatilag azt jelentette, hogy egy kétirányú mérőóra segítségével nyomon követték az éves hálózatba visszatáplált és onnan vételezett elektromos energia mennyiségét. Ennek alapján történt az áramszámla kiállítása. A napelemek esetében ez különösen fontos volt, mivel napközben sok energiát termeltek, amelyet azonban nem mindig használtak fel a tulajdonosok, hiszen legtöbbször munkában vagy iskolában voltak. Ezt a felesleges energiát visszatáplálhatták a hálózatba, így a szolgáltatónak gyakorlatilag eladták azt.

Amikor pedig az esti órákban vagy éjszaka az áramot a hálózatról vették igénybe, a szolgáltatótól a korábban betáplált energiát hívták le. A betáplált és az elhasznált energiamennyiség különbsége határozta meg, hogy mennyit kellett végső soron kifizetni az áramért.


Azonban a többlet energiamennyiség áramszolgáltató általi átvételének lehetőségét a kormány 2022 október végétől az újonnan csatlakozók számára ideiglenesen felfüggesztette. Így az új telepítésekre vonatkozóan ez a rendszer már nem alkalmazható, mivel a jelenlegi infrastruktúra nem képes a napelemek által termelt energia magas szintű fogadására, ezért ideiglenesen megszűnt a visszatáplálás lehetősége. A 10 éves időszakra szóló szaldó elszámolás ettől függetlenül 2023 végéig még igényelhető, és a felfüggesztés lejártával igénybe is vehető majd ez a típusú elszámolás, de 2024-től már teljesen új szabályozás kerül bevezetésre. 

Az elektromos autók új lehetőségei napelemekkel

Az elektromos autók itt lépnek a képbe: ma már különféle töltők és töltőállomások állnak rendelkezésre, amelyek hatékonyan használhatják a napelemek által generált energiát. Ez egy kiemelkedő módszer, amely nemcsak zöld energiát eredményez a felhasználás során, hanem a termelési folyamat is fenntarthatóbbá válik. Sőt, kétirányú töltőállomások is elérhetők, amelyek nemcsak képesek az autó töltésére a háztartási hálózatról, hanem meg is fordíthatják a folyamatot. 

Ez nem jelenti azt, hogy napokig üzemeltethetjük otthonunkat az autó akkumulátorával, de segítséget nyújthat áramkimaradás esetén, hogy például a fagyasztott élelmiszereink megőrizzék hűtöttségüket.

Töltési hatékonyság és minőség

Legyen szó hálózati vagy napelemes töltésről az elektromos autóknál, a töltő kiválasztása meghatározó. A telepített töltők sokkal hatékonyabban működnek, mint a gyári töltők. A speciális fali töltők vagy töltőállomások például jelentősen hatékonyabb töltési sebességet és teljesítményt kínálnak. Fontos azonban megjegyezni, hogy ezeknek a telepítése szakértelmet igényel.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek