Erdogan rábólintott a svéd NATO-csatlakozásra

Recep Tayyip Erdogan török elnök hétfőn beleegyezett abba, hogy a parlament elé terjessze Svédország NATO-csatlakozási kérelmét, véget vetve a hónapok óta tartó drámának.

Svédország és Finnország tavaly kérte felvételét a védelmi szövetségbe, felhagyva a hidegháború évtizedei alatt folytatott elzárkózási politikával, válaszul Oroszország ukrajnai inváziójára.

Míg Finnország NATO-tagsága áprilisban zöld utat kapott, Törökország és Magyarország mindeddig nem hagyta jóvá Svédország kérelmét. Stockholm azon dolgozik, hogy a szövetség kedden kezdődő, a litván fővárosban, Vilniusban tartandó csúcstalálkozóján csatlakozhasson a blokkhoz.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a csúcstalálkozó előestéjén többórás megbeszélésre hívta össze Erdogant és Ulf Kristersson svéd miniszterelnököt, hogy végre feloldja a patthelyzetet.

„Örömmel jelenthetem be, hogy Erdogan elnök beleegyezett abba, hogy a lehető leghamarabb továbbítja a svéd csatlakozási jegyzőkönyvet a török parlamentnek, és szorosan együttműködik a ratifikáció érdekében” – mondta Stoltenberg hétfői sajtótájékoztatóján, „történelmi eseménynek” minősítve a lépést.

„Ez egy jó nap volt Svédország számára” – mondta Kristersson újságíróknak, és úgy fogalmazott, hogy a hétfői közös nyilatkozat „nagyon nagy lépést” jelent Svédország NATO-tagságának végleges ratifikálása felé.

https://www.instagram.com/p/Cuh2DOUscZA/

A két ország által kiadott nyilatkozat szerint Svédország ismét megerősítette, hogy nem nyújt támogatást a kurd csoportoknak, és aktívan támogatja a Törökország EU-csatlakozási folyamatának újjáélesztésére irányuló erőfeszítéseket. Erdogan hétfőn korábban Isztambulban még azt mondta: országa akkor hagyja jóvá a svéd NATO-csatlakozást, ha az Európai Unió újrakezdi országával a csatlakozási tárgyalásokat.

Miután Orbán Viktor magyar kormányfő kabinetfőnöke csütörtökön közölte, hogy Magyarország ezentúl nem akadályozza tovább Svédország NATO-tagságának ratifikálását, a török jóváhagyással elhárulna az utolsó akadály a svéd NATO-csatlakozás elől.

  • Előzmények
Ankara a skandináv állam NATO-csatlakozásával kapcsolatban eddig azt mondta, hogy mindaddig nem támogatja az ország felvételét, amíg Stockholm nem lép fel határozottabban a terrorizmus, különösképp a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) terrorszervezet ott élő tagjai ellen. Törökország egyúttal számos PKK-tag kiadatását is követelte.

Erdogan nem enged, nincs svéd NATO-csatlakozás

Forrás: Reuters / MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »