Finnország hivatalosan is NATO-tag lett

Finnország hivatalosan a NATO tagjává vált kedden, miután képviselői letétbe helyezték országuk csatlakozásának ratifikációs okmányait az Észak-atlanti Szerződés Szervezetének brüsszeli székházában – közölte a NATO. Finnország ezzel az észak-atlanti szövetség 31. tagállama lett.

A NATO tájékoztatása szerint Pekka Haavisto külügyminiszter Finnország csatlakozásának ratifikációs okmányait Antony Blinken, a katonai-politikai szövetséget létrehozó Észak-atlanti Szerződés letéteményes állama, az Egyesült Államok külügyminiszterének jelenlétében helyezte letétbe.

A NATO legutóbb 2020. március 27-én, Észak-Macedónia csatlakozásával bővült. Finnország csatlakozása a katonai tömbhöz egybeesik a NATO létrehozásának 74. évfordulójával: a szövetséget alapító Washingtoni Szerződést 1949. április 4-én írták alá.

Jens Stoltenberg NATO-főtitkár a ratifikációs dokumentumok átadásakor üdvözölte Finnország NATO-csatlakozását, és arról tájékoztatott, hogy felvonják a finn lobogót is a többi tagország zászlói közé a NATO brüsszeli székháza előtt. Antony Blinken, az Egyesült Államok külügyminisztere közölte: a csatlakozásról szóló jegyzőkönyv ezennel érvénybe lépett.

Pekka Haavisto finn külügyminiszter azt mondta: országa NATO-tagországként fontosnak tartja átadni szomszédja, Svédország NATO-csatlakozásáról szóló, a finn parlamentben megszavazott ratifikációs dokumentumait is az amerikai külügyminisztérium számára.

A NATO-t a hidegháborús fegyverkezés idején, 1949. április 4-én alapították Washingtonban. Az alapító tagok között volt az Amerikai Egyesült Államok, Belgium, Dánia, az Egyesült Királyság, Franciaország, Hollandia, Izland, Kanada, Luxemburg, Norvégia, Olaszország és Portugália. Magyarország – Csehország és Lengyelország mellett – 1999-ben csatlakozott a katonai tömbhöz.

A szervezet fő céljai között szerepel, hogy tagjai minden politikai és katonai eszközt igénybe vesznek a tagországok szabadságának és biztonságának megőrzése érdekében, és a bármelyik tag ellen irányuló támadást a szövetség összes tagja elleni agressziónak tekintenek.

A NATO bővítését az Európai Unió részéről is üdvözölték. Charles Michel, az EU-tagországok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnöke Twitter-üzenetében azt írta: Finnország NATO-csatlakozása jó a transzatlanti biztonság szempontjából, egyszerre növeli a globális és az európai biztonságot. Kiemelte, hogy az Európai Unió és a NATO partnersége a bővítésekkel egyre erősebbé vált.

Josep Borrell uniós kül- és biztonságpolitikai főképviselő történelmi lépésnek nevezte a NATO-bővítést, ami – szavai szerint – megerősíti az Észak-atlanti Szövetség Szervezetét, megerősíti az európai és transzatlanti biztonságot, és hozzájárul az EU és NATO stratégiai partnerségének további előmozdításához.

Alexander De Croo belga miniszterelnök üzenetében azt írta: azáltal, hogy Finnország csatlakozik a NATO-hoz, a szövetség erősebbé, Európa pedig biztonságosabbá válik. Azt is kijelentette, hogy immár 74 éves az európai béke és stabilitás biztosítása melletti megingathatatlan elkötelezettség.

Xavier Bettel luxemburgi miniszterelnök a Twitteren közzétett üzenetében úgy fogalmazott: „ma 74 éve, hogy megalapították NATO-t. Mi lehetne jobb módja az ünneplésnek, mint 31. tagként üdvözölni Finnországot a szövetség tagjai között? Együtt erősebbek vagyunk.”

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek