Jövő vasárnap előrehozott választások lesznek Spanyolországban

A gazdaság helyzete és a pártok közötti politikai együttműködés volt napirenden egyebek mellett a spanyol parlamenti választásokat megelőző egyetlen miniszterelnök-jelölti televíziós vitában, amely kedd hajnalban ért véget.

Az Atresmedia vállalat csatornáin közvetített, közel kétórás műsorban a jelenlegi kormányfő, Pedro Sánchez, a Spanyol Szocialista Munkáspárt (PSOE) főtitkára és Alberto Núnez-Feijóo, a legnagyobb ellenzéki erőnek számító konzervatív Néppárt (PP) elnöke vitázott. A folyamatosan egymás szavába vágó politikusokat a műsorvezetők több alkalommal is rendre intették.

Spanyolországban július 23-án tartanak előrehozott parlamenti választásokat, amelynek kiírását azzal indokolta a miniszterelnök, hogy a májusi helyhatósági választásokon az országot koalícióban kormányzó pártok, a PSOE és az Együtt képesek vagyunk (Unidas Podemos) vereséget szenvedtek, elveszítve az irányítást a tartományok és nagyvárosok többségében.

A sorsolás alapján elsőként megszólaló Pedro Sánchez felsorolta kormányzati időszakának gazdasági eredményeit, hangsúlyozva, hogy öt év alatt 2 millióval csökkent a munkanélküliség és kimagasló a foglalkoztatottak száma. Az ország gazdasági növekedése meghaladja a 4 százalékot, és a nagy európai gazdaságok közül Spanyolország az első, amely 2 százalék alá szorította az inflációt – mondta.

Alberto Núnez-Feijoó kifejtette, hogy a stabil gazdasághoz elengedhetetlen a stabil kormány és kifogásolta a kabinet többszöri átalakítását a ciklus során. Vitatta a kormányfő által felsorolt eredményeket, felhívta a figyelmet az adósság növekedésére. Mint mondta, ebben a kormányzati ciklusban 30 százalékkal drágultak az élelmiszerek, az albérletárak pedig „maximumon” vannak. Véleménye szerint a korábbi spanyol néppárti kormányok több munkahelyet teremtettek mint a Sánchez vezette kabinet.

Pedro Sánchez a vita során visszatérően bírálta a Néppártot a politikai palettán tőle jobbra elhelyezkedő VOX párttal kötött együttműködései miatt több tartomány és helyi önkormányzat vezetésében. Szavai szerint a VOX választási programja 25 ponton megy szembe az alkotmánnyal.

Alberto Núnez-Feijoó arról beszélt, hogy a kormányfő nem adhat leckét a paktumokról, mivel ő a baszk és a katalán szeparatistákkal működik együtt. „Ön hazudott a spanyoloknak, mert kegyelmet adott azoknak, akik megsértették az alkotmányt” – jelentette ki az elítélt, de végül kegyelemben részesített katalán függetlenségi politikusokra utalva.

A PP elnöke a vita során megismételte javaslatát, hogy a két nagy párt állapodjon meg: a választásokon legtöbb szavazatot nyerő pártot engedik kormányt alakítani, vagyis a parlamenti szavazáson nem akadályozzák a miniszterelnök-jelölt megválasztását. A PSOE főtitkára nem adott választ az ajánlatra.

Utoljára 2015-ben rendeztek kétpárti miniszterelnök-jelölti vitát Spanyolországban. A legutóbbi, 2019-es választások előtt a négy legnagyobb  parlamenti párt jelöltje szerepelt a vitában.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek