Kedden jön az MNB kamatdöntése

A jövő héten kamatdöntő ülést tart a Magyar Nemzeti Bank (MNB) Monetáris Tanácsa, a Pénzügyminisztérium (PM) közzéteszi az államháztartás május végi, részletes adatait, a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) pedig a foglalkoztatás és munkanélküliség májusi helyzetéről, valamint a keresetek áprilisi alakulásáról közöl majd adatokat.

A monetáris tanács kedden tartja kamatdöntő ülését. Május végi ülésén a testület nem változtatott a jegybanki alapkamat tavaly szeptember óta hatályos 13,0 százalékos szintjén, tovább szűkítette ugyanakkor a kamatfolyosót. A döntéssel a kamatfolyosó felső széle 20,5 százalékról 100 bázisponttal, 19,5 százalékra csökkent – ez a mutató az április döntésig 25%-on állt. A kamatfolyosó alsó szélét változatlanul 12,5 százalékon hagyta a testület.

A keddi döntéssel várhatóan ismét közelebb kerül egymáshoz a kamatfolyosó felső széle és a jelenleg 18%-on álló irányadó kamat, bár az sem kizárt, hogy az MNB az utóbbihoz is hozzányúl. Érdemes lesz figyelni a forint reakcióját, az euróval szembeni árfolyam ugyanis jó ideje 370 körül ingadozik – a hosszabb távú kilátások szempontjából rendkívül fontos, hogy melyik irányba mozdul el az árfolyam jövő héten.

Csütörtökön jelenik meg a PM részletes tájékoztatója az államháztartás központi alrendszerének 2023. május végi helyzetéről. A június 8-án kiadott előzetes adatok szerint május végén az államháztartás központi alrendszere 2763,3 milliárd forintos hiánnyal zárt. Ezen belül a központi költségvetés 2752,4 milliárd forintos hiányt, az elkülönített állami pénzalapok 56,5 milliárdos többletet, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai pedig 67,3 milliárdos hiányt mutattak.

A KSH csütörtökön teszi közzé a keresetek áprilisi alakulását. Márciusban a teljes munkaidőben alkalmazásban állók bruttó átlagkeresete 577 900, a kedvezmények figyelembevételével számolt nettó átlagkereset 398 000 forint volt. A bruttó átlagkereset 16,6, a nettó 16,5 százalékkal nőtt éves szinten. A reálkereset 6,9 százalékkal csökkent, a fogyasztói árak előző év azonos időszakához mért, 25,2 százalékos kiemelkedő növekedése mellett.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI / Kitekintő

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »