2 milliárd dolláros beruházást hajt végre a Ford Németországban

Olaf Scholz német kancellár hétfőn Bill Ford elnökkel együtt hivatalosan is megnyitotta a Ford átalakított kölni gyárát, ahol először a teljesen elektromos Explorer modellt fogják gyártani. 

A Ford 2 milliárd dolláros befektetéssel elektromos autókat gyártó európai központtá alakítja át kölni gyárát, ahol korábban olyan modellek készültek, mint a Taunus, a Capri vagy a Fiesta. Scholz üdvözölte a Ford beruházását, mondván, hogy a befektetett összeg a legnagyobb összeg, amelyet a gyárra fordítottak, ahol 1930 óta gyártanak Ford gépkocsikat.

„Ez jó hír Köln, a németországi autóipar, az e-mobilitás és egyben az új korszak számára” – mondta Scholz nyilatkozatában.

Ez az üzem lesz az első a vállalat globális termelési hálózatában, mely szén-dioxid-semleges lesz annak köszönhetően, hogy a Ford helyi energiacégekkel kötött megállapodásokat a megújuló villamos energia és a biometángáz szállítására, míg a hőt egy közeli hulladékégetőből származó gőz formájában biztosítják.

Az új, teljesen elektromos Ford Explorer. Forrás: Ford Media

A kölni üzem évi 250.000 elektromos autó legyártására lesz alkalmas, a teljesen elektromos Explorer SUV-t még idén elkezdik gyártani, az új modell kiszállításai 2024 elején indulnak majd.

Az Explorer maga is új korszakot nyit a vállalat történetében, az elektromos modell ugyanis a Volkswagen-csoport MEB platformjára épül, és olyan – ugyanezen platformon alapuló  – modellek ellen fog versenyezni, mint például a VW ID4 vagy a hamarosan megjelenő Cupra Tavascan.

A kölni üzemben jelenleg a Fiesta kisautót készítik, a modell gyártása a jövő hónapban fejeződik be véglegesen. A Fiesta 1976-ban debütált, és számos sikeres szériát élt meg, de a szigorodó kibocsátási normák magas költségszintje a drágább, magasabb profithányaddal eladható járművek gyártása felé tereli az autóipart – ennek a folyamatnak az egyik áldozata Skoda Fabia kombi mellett a Fiesta is.

A Fiesta megszüntetésével a Ford egyben ki is vonul a kisautók európai szegmenséből.

Forrás: Automotive News Europe / Ford Media

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »