Az Északi-sarkvidék már 2030-ra jégmentes lehet nyaranta

Az eddigi jelentések alapján úgy volt, hogy az Északi-sarkvidék legkorábban az évszázad közepe felé válhat jégmentessé nyaranta, egy friss tanulmány azonban kimutatta: ez már 2030-ra bekövetkezhet.

A sarkvidéki tengeri jég olvadásának 90 százaléka az ember okozta globális felmelegedés eredménye, míg a maradékért különféle természetes tényezők felelősek.

A Nature Communications folyóiratban publikált tanulmány azt mutatja, hogy még ha jelentősen csökkentjük is az üvegházhatású gázok kibocsátását, az elkövetkező évtizedekben szeptemberben mindig jégmentes lesz az Északi-sarkvidék. Az elemzésben azt is aláhúzzák, hogy ha a kibocsátások lassan csökkennek vagy tovább nőnek, az első jégmentes nyár a 2030-as években bekövetkezhet, több mint egy évtizeddel korábban, mint a korábbi előrejelzések szerint.

A tanulmányt készítő tudósok arra figyelmeztetnek, hogy ennek következtében az északi féltekén egyre szélsőségesebb időjárásra kell készülni.

„Tudósokként évtizedek óta figyelmeztetünk az Északi-sarkvidék nyári tengeri jégveszteségére. Ez most a földi rendszer első olyan jelentős eleme, amelyet a globális felmelegedés miatt elveszítünk. Az emberek nem hallgattak a figyelmeztetéseinkre” – mondta Dirk Notz professzor, a Hamburgi Egyetem munkatársa, aki a kutatócsoport tagja volt.

A műholdas feljegyzések 1979-es kezdete óta a nyári sarki jég évtizedenként 13%-kal csökkent, ami a klímaválság egyik legnyilvánvalóbb jele. A sarkvidéki tengeri jég a nyár végén, szeptemberben éri el éves minimumát.

https://www.instagram.com/p/CtMAr80of4E/
  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: The Guardian / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

www.szallerbeckmotor.hu

Megfontoltan két keréken (x)

A motorozás sokaknak a szabadság megtestesítője. E tevékenység által ki tudnak lépni a szürke hétköznapokból, amelyek zsúfolásig vannak szabályokkal és határokkal. Épp ezért könnyű átesni a ló túloldalára, és túl hevesen hajszolni a szabadság érzését két keréken.

Read More »