2023 végéig még igényelhető a szaldó elszámolás

A napelemes rendszert tervező felhasználók számára 2023 december végéig még igényelhető a szaldó elszámolási rendszer alkalmazása, mellyel a háztartás a következő tíz évre biztosíthatja előnyös megállapodását áramszolgáltatójával a megtermelt áram felhasználására. Aki idén nem lép, jövőre már megváltozott feltételekkel találja magát szemben.

Mi is az a szaldó elszámolás?

Az éves szaldó elszámolási rendszerben a fogyasztónak az egész évben a napelemes rendszerrel megtermelt és az egész évben felhasznált elektromos energia különbözetét kell csak rendeznie az áramszolgáltatóval. Abban az esetben tehát, ha többet használunk, mint amennyit  termelünk, akkor csak a különbözetet kell kifizetnünk az áramszolgáltató felé, ha pedig többet termelünk, mint amennyit elfogyasztunk egy év alatt, akkor a többletmennyiséget gyakorlatilag eladjuk, azaz többletbevételünk keletkezik.

Az éves elszámolásban az a fogyasztó nagy előnye, hogy az éves ingadozásokkal nem kell számolnia:
–  a nyári hónapokban többet süt a nap, így több a megtermelt energia is, de nem kell fűteni, így kisebb az energia-felhasználás
– emiatt a megtermelt energia mennyisége nagyobb, mint amennyit fel tudunk használni
– a téli hónapokban kevesebbet süt a nap, de a hideg miatt nagyobb az energiaigény, így a napelemes rendszerrel nem feltétlenül tudunk annyi energiát termelni, amennyire szükségünk lenne
– emiatt szükségünk lehet a hálózatból vett energiára is a napelemmel megtermelt energiamennyiség kiegészítésére

Az éves szaldó elszámolás alkalmazásával mindezzel nem kell foglalkozni, mert csak az összesített éves energiamennyiségek adják az elszámolás alapját, leegyszerűsítve: a nyáron megtermelt többletenergiát bármikor, akár télen is felhasználhatjuk.

Változások jönnek

Ez az egyszerű „világ” azonban nem tart örökké, 2024-től már nem lehet majd igényelni a szaldó elszámolást, sőt, a kormány jelenleg azon is gondolkozik, hogy azok a fogyasztók, akik jelenleg éves szaldó elszámolásban vannak (vagy 2023 végéig igénylik a szaldó elszámolást) 2024-től megtarthatják-e ezt az elszámolási módozatot vagy 2024-től automatikusan havi szaldó elszámolásba kerülnek át.

Minderről a sajtóban tavaly decemberben már jelentek meg olyan cikkek, miszerint az éves szaldó elszámolás 2024-től mindenképpen megszűnik, de Lantos Csaba energiaügyi miniszter 2023 januári interjújából – melyet az Index.hu-nak adott –  az derül ki, hogy még nincs végleges döntés a kérdésben.

  • A vonatkozó részlet az interjúból:

Az egyik intézkedés arról szólt, hogy 2024. január 1-től csak 10 évig lehet ebben a szaldóelszámolásban részt venni, itt nem sérül senki, mindenkinek van 10 esztendeje, hogy megtérüljön a beruházása.

A másik intézkedés, amelyen még a mai napig gondolkodunk, hogy a 2024. január 1-től érvényes éves szaldóelszámolás az addigi éves alapúról havira alakul át. Ennek is megvan a logikus magyarázata, de hogy pont ennek a megszüntetése a legjobb megoldás-e, azon továbbra is gondolkodni kell.

Bruttó elszámolás

Azoknak pedig, akik 2023 végéig nem igénylik a szaldó elszámolást, érkezik a bruttó elszámolás bevezetése, ahol már sem éves, sem havi szinten nem lehet „kiegyenlíteni” a fogyasztást és a termelést, csak az aktuálisan megtermelt és felhasznált mennyiségekkel lehet számolni. Többletigény esetén a fogyasztó piaci áron vehet áramot a szolgáltatótól, a fogyasztó által fel nem használt áramot pedig a szolgáltató veszi át egy meghatározott – értsd: nyomottabb – áron.

A bruttó elszámolás jelentős többletköltséget jelent mind a havi, mind az éves elszámoláshoz képest, hiszen ez esetben nem lehet „tárolni” a megtermelt áramot, az éves elszámolással szemben a téli hónapok többletigényét már nem lehet fedezni a nyáron megtermelt többlettel, a havi elszámolással szemben pedig a napsütéses időszakokban megtermelt áramot sem tudjuk elhasználni az esős, hidegebb napokon.

Ezen túl a bruttó elszámolás esetén a rendszerhasználati díjakkal és az áram eladási és vételi árának különbségével is fokozottan számolnia kell a fogyasztóknak, hiszen mindenképpen több lesz az az árammennyiség, melyet az áramszolgáltatótól kell megvásárolniuk.

Olyan ez, mint a valutaváltás: középárfolyamon hiába 370 Ft például 1 euró ára, ha venni szeretnénk, akkor 375 Ft alatt nem igazán találunk eladási árfolyamot, ha pedig eladni szeretnénk, azt csak a 370-es középárfolyam alatt 365-367 Ft körül tudjuk megtenni.

Erre jön még a tranzakciós díj, amit szintén ki kell fizetni mind vétel, mind eladás esetén és a középárfolyamhoz képest tovább rontja az általunk kapott tényleges árfolyamot. A tranzakciós díjat helyettesítsük be a rendszerhasználati díjjal, és máris visszatértünk az árampiachoz. 

Ideiglenes felfüggesztés

A szaldó elszámolás és a bruttó elszámolás különbségei mellett még egy tényezőt figyelembe kell venniük azoknak, akik a következő hónapokban terveznek napelemes rendszert telepíteni, mégpedig azt, hogy a többlet energiamennyiség áramszolgáltató általi átvételének lehetőségét a kormány 2022 október végétől az újonnan csatlakozók számára ideiglenesen felfüggesztette.

A felfüggesztés kivezetésére várhatóan az év második felében, de legkésőbb a jövő év folyamán kerül sor, területenként szakaszosan. Mivel azonban a szaldó elszámolás igénylése 10 évre szól, így azokat a háztartásokat, akik most tervezik elkezdeni a napelemes rendszer kiépítését és idén még jelentkeznek a szaldó elszámolás igénybe vételére, a felfüggesztés gyakorlatilag nem – vagy legrosszabb esetben csak néhány hónap erejéig – érinti.

A felfüggesztés oka, hogy a kormány az ugrásszerűen megnövekedett napenergia igények kiszolgálására elrendelte a villamosenergia-hálózat fejlesztését, és a fejlesztések idejére tehermentesíteni kell a hálózatot.

A következő hónapokban tehát várhatóak még friss fejlemények, de az már most biztos, hogy mindenképpen érdemes élni a szaldó elszámolás tíz évre történő bebiztosításával, mert ezáltal legalább havi szinten biztosan elérhető marad a megtermelt többletenergia hatékony  és pénztárcabarát felhasználása.

  • Kapcsolódó cikkünk:

 

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »