Újabb kötelezettségszegési eljárás indul Lengyelország ellen

Az Európai Bizottság szerdán bejelentette, hogy kötelezettségszegési eljárást indít Lengyelország ellen az orosz befolyást vizsgáló bizottságról szóló új törvény miatt.

A véglegesen májusban elfogadott jogszabály értelmében a lengyel szejm vizsgálóbizottságot hoz létre az orosz befolyás és nyomásgyakorlás feltárására a belbiztonság és az energetika terén. Az érintett döntéshozókra adminisztratív büntetéseket szabhatnak ki. Ilyen büntetés lehet például, hogy az érintettek tíz évig nem kerülhetnek olyan pozícióba, amelyhez nemzetbiztonsági átvilágítás kell, vagy olyanba, amelyben közpénzek sorsáról kell dönteni.

Az Európai Bizottság most aggályát fejezte ki amiatt, hogy a törvény révén nagyon jelentős hatásköröket kapna egy olyan közigazgatási szerv, amely megakadályozhatja, hogy bizonyos emberek közhivatalokhoz jussanak, továbbá a jogszabályt arra is fel lehet használni, hogy célba vegyék a lengyel ellenzék tagjait a közelgő parlamenti választások előtt.

„Az uniós biztosok kollégiuma úgy döntött, hogy felszólító levelet küld a lengyel hatóságoknak a kötelezettségszegési eljárás megindításáról” – jelentette be Valdis Dombrovskis, a bizottság alelnöke.

Brüsszel annak ellenére döntött az eljárás megindítása mellett, hogy Andrzej Duda lengyel elnök múlt pénteken módosító javaslatokat nyújtott be, amelyek véleménye szerint eloszlatják a média és az ellenzék által ébresztett kétségeket.

Az Európai Bizottság az elmúlt években több kötelezettségszegési eljárást indított Lengyelország ellen, például az igazságszolgáltatási rendszerben bevezetett reformok miatt. Hétfőn az Európai Bíróság is újabb ítéletet hozott Varsó ellen; ebben a lengyel hatóságokat mintegy 556 millió euró összegű bírság megfizetésére kötelezték, mert nem teljesítették az uniós bíróság korábbi rendelkezéseit az igazságügyi reformok területén.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »