Napelemes pályázat helyett falusi csok (x)

Bár a kifejezetten napelemes rendszerek támogatására szóló lakossági pályázatok az uniós források elapadása miatt jelenleg szünetelnek, akad olyan eset, amikor a tervezett beruházás mégis kormányzati támogatás segítségével valósítható meg. Ennek egyik példája a falusi csok igénybevétele.

A családi otthonteremtési kedvezményt preferált kistelepülésen, továbbá bármely település külterületén tanyaként, illetve birtokközpontként nyilvántartott ingatlanon meglévő lakóépület korszerűsítésére és/vagy bővítésére, illetve lakás megvásárlásával egybekötött korszerűsítésre és/vagy bővítésre lehet igénybe venni vissza nem térítendő támogatás formájában.

Az igényelhető falusi CSOK összegei

  • Vásárlással egybekötött bővítés/korszerűsítés esetén:
    • egy gyermek esetén legfeljebb 600.000 Ft
    • két gyermek esetén legfeljebb 2.600.000 Ft
    • három vagy több gyermek esetén legfeljebb 10.000.000 Ft
  •  Meglévő lakás bővítése/korszerűsítése esetén:
    • egy gyermek esetén legfeljebb 300.000 Ft
    • két gyermek esetén legfeljebb 1.300.000 Ft
    • három vagy több gyermek esetén legfeljebb 5.000.000 Ft
A CSOK szempontjából gyermeknek számít minden olyan 25 év alatti vér szerinti, vagy örökbefogadott gyermek, vagy 25 év feletti megváltozott munkaképességű személy, aki a szülővel él. A támogatott személyeknek legalább 50% tulajdoni hányaddal kell rendelkezniük az ingatlanban.

Mivel egy 5 kilowattos napelemes rendszer tartószerkezettel, segédanyagokkal, tervezéssel, engedélyeztetéssel, beüzemeléssel akár bruttó 2,5 millió Ft alatt is elérhető, már két gyermek esetén, kizárólag korszerűsítés esetén is a költségek mintegy 50%-át fedezi a támogatás. Három vagy több gyermekkel rendelkező családoknál pedig gyakorlatilag a teljes költség elszámolható, akár egy nagyobb 10kw-os rendszer telepítése is belefér a támogatási keretbe.

Az áfa is visszaigényelhető

A családi otthonteremtési kedvezmény (CSOK) összegén felül érdemes számolni a beruházás áfa-tartalmával is, az ugyanis teljes mértékben visszaigényelhető, amennyiben a teljes költségvetés legalább 70%-áról számlát tudun benyújtani.

Arra is figyelni kell ugyanakkor, hogy mind a falusi CSOK, mind az ÁFA visszatérítés szakaszos utófinanszírozású, ezért kezdőtőkére, vagy olyan kivitelezőre van szükség, aki a munkálatok költségeit előfinanszírozza.

A falusi CSOK és az ÁFA visszatérítés egyidejűleg és legfeljebb egy alkalommal igényelhető a hitelintézeteknél. Az adó-visszatérítési támogatás összege megegyezik a bővítéshez, illetve a korszerűsítéshez megvásárolt anyagok és igénybe vett szolgáltatások számlájában
feltüntetett és a kiállított számla szerint megfizetett általános forgalmi adó összegével, de legfeljebb 5 000 000 forint lehet.

Preferált települések

Ahogyan azt a cikk elején is jeleztük, a támogatások igénybe vételéhez az ingatlannak olyan településen kell elhelyezkednie, amely szerepel a kormány által közzétett településlistában vagy ugyan nem szerepel a listában, de valamely település külterületén tanyaként, illetve birtokközpontként került bejegyzésre. 2023-ban több mint 2600 települést tartalmaz a Magyar Közlönyben közzétett lista, ahol vármegyei bontásban is böngészhetünk a falusi csok-kompatibilis települések között.

A falusi CSOK támogatás kizárólag használt lakás vásárlásához nem vehető igénybe, mindenképpen szükséges a vásárlási cél mellett, korszerűsítési és vagy bővítési munkálatokra is igényelni a támogatást. 

Ha még nincs gyermek

A falusi CSOK-ot megelőlegezett formában igényelhetik azon fiatal házaspárok, ahol legalább az egyik fél nem töltötte be a 40. életévét a kedvezményre vonatkozó kérelem benyújtásának időpontjában, és legfeljebb két gyermek megszületését vállalják. A támogatás
összege ez esetben megegyezik a meglévő gyermek után igényelhető falusi CSOK összegével.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek