Gazdasági fordulatot hozhat az új török pénzügyminiszter

Recep Tayyip Erdogan török elnök új kabinetjének bemutatásakor Mehmet Simseket nevezte ki pénzügyminiszterré, ami némi optimizmusra ad okot a tekintetben, hogy Törökország új gazdasági pályára állhat.

Simsek – aki leginkább piacbarát politikájáról ismert – a legfontosabb gazdasági tárcát, a kincstári és pénzügyi tárcát kapta meg. A politikus korábban többször szolgált már pénzügyminiszterként, majd 2015-tól és 2018-ig miniszterelnök-helyettesként is tevékenykedett.

Erdogan – akinek a 2023-as elnökválasztáson aratott győzelme azt jelenti, hogy még legalább öt évig hatalmon marad – az egészségügyi és a kulturális miniszter kivételével kabinetjének legtöbb tagját lecserélte. Az, hogy Simsek új csapatot hoz létre a kulcsfontosságú gazdasági tárcán belül, azt jelentené, hogy „elég erős kontrollt gyakorolhat majd a szélesebb körű gazdaságpolitika felett, a török gazdaságnak így van esélye arra, hogy visszatáncoljon a szakadék széléről” – fogalmazott Timothy Ash, a BlueBay Asset Management vezető elemzője.

A Goldman Sachs szakértői hasonló véleményen vannak: Simsek kinevezése nagyobb esélyt adhat egy racionális gazdaságpolitikai fordulatnak az országban. „Úgy véljük, Mehmet Simsek új pénzügyminiszterré választása növeli annak valószínűségét, hogy a monetáris politika ortodoxabb irányba mozdul el” – írta a Goldman június 3-ai jelentésében.

Törökország monetáris politikája jelenleg az infláció megfékezése helyett a növekedésre és az exportversenyre való törekvésre helyezi a hangsúlyt. A hagyományos monetáris politikával szembeszegülve Erdogan azt a nem konvencionális nézetet vallja, hogy a kamatemelés növeli az inflációt, így a központi bank kamatcsökkentési ciklusban van a növekvő infláció közepette.

A török líra az elmúlt években jelentősen leértékelődött, részben Erdogan monetáris politikájának és az ország központi bankja feletti befolyásának köszönhetően. Ez az esés az elnökválasztás második fordulója óta tovább fokozódott; a líra az elnök újbóli kinevezését követően újabb mélypontra süllyedt.

Kiütéssel győzött Erdogan a török líra ellen

Szkeptikus hangok

Néhány elemző úgy véli, hogy Simsek visszatérése „a legjobb esetben is” Törökország jelenlegi gazdaságpolitikájának részleges kiigazítását eredményezheti, mondván egy olyan drámai fordulat, miszerint Erdogan elfogadna egy teljesen hagyományos monetáris politikai megközelítést, nem valószínű.

„Az sem világos, hogy az elnök meddig tűrne el egy pragmatikusabb álláspontot gazdasági fronton. Erdogan számára Simsek az a trükk, amit addig használ, amíg a piacok nem adnak némi haladékot Törökországnak” – mondta Wolfango Piccoli, a Teneo kutatócég társelnöke.

Forrás: CNBC / Reuters

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »