Zöld utat kapott Elon Musk agyimplantátum-projektje

Elon Musk agyimplantátumokat fejlesztő Neuralink cége helyi idő szerint csütörtökön bejelentette, hogy az amerikai gyógyszerfelügyelet (FDA) engedélyezte az emberekkel végzett klinikai vizsgálataik elindítását – írta a The Guardian online kiadása pénteken.

Musk 2019 óta legalább négy alkalommal beszélt arról, hogy az orvosi technológiai cége által fejlesztett agyimplantátumokat hamarosan már embereken is tesztelni fogják. Ezekkel egyebek mellett a lebénult vagy látássérült embereken lehetne segíteni.

A 2016-ban alapított cég először 2022 elején kért engedélyt az embereken végezhető klinikai vizsgálatokra, de akkor az FDA még elutasította. A gyógyszerhatóság több feltételt is szabott az engedélyezéshez, köztük a lítium akkumulátorral, az implantátum vezetékeivel, valamint az eszköz eltávolításának biztonságosságával kapcsolatban felmerült problémák megoldását.

Musk cége csütörtökön a Twitteren számolt be arról, hogy zöld utat kaptak a gyógyszerfelügyelettől. „Ez az FDA-val szorosan együttműködő Neuralink-csapat hihetetlen munkájának eredménye, olyan fontos első lépés, amely lehetővé teszi, hogy technológiánk egy napon sok emberen segíthessen” – fogalmaztak.

A cég hozzátette, hogy a klinikai vizsgálathoz „még nem indult el a résztvevők toborzása”.

Szakértők azonban arra figyelmeztettek, hogy a Neuralink agyimplantátumai rendkívül széles körű tesztelést igényelnek majd a technikai és etikai kihívások leküzdése érdekében, ha elérhetővé kívánják tenni őket a nagy nyilvánosság számára.

https://www.instagram.com/p/CstKLuERcms/

Forrás: MTI / BBC / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek