Növekszik a kínai tulajdoni hányad az Aston Martinban

Az Aston Martin közölte, hogy a Geely Automobile Holdings mintegy 234 millió fontot fektet be a brit luxusautógyártóba, ezzel a kínai autóipari csoport az Aston Martin harmadik legnagyobb részvényesévé válik.

 

A tranzakció részeként a Geely 17 százalékos részesedést szerez az Aston Martinban, 42 millió darab részvényt vásárol Lawrence Stroll elnök Yew Tree konzorciumától, illetve 28 millió új részvényhez is hozzájut. Az Aston Martin mellett a kínai Geely már többségi tulajdonnal rendelkezik a Volvo Cars vállalatban és a brit Lotus autógyártóban.

Az Aston Martin az utóbbi években pénzügyi nehézségekkel küzdött, ezért tavaly a szaúd-arábiai állami befektetési alapot szerezte meg részvényesként, illetve szeptemberben a Geely is vásárolt egy 7,6%-os részesedést. Lawrence Stroll eközben az autógyártó nyereségessé tételére, és az akkumulátoros sportkocsik felé történő elmozdulásra törekszik.

https://www.instagram.com/p/Cq-HQUDsvno/

Jelenleg a Stroll-féle Yew Tree konzorcium a vállalat legnagyobb részvényese, melyet a szaúd-arábiai Public Investment Fund követ, harmadik legnagyobb tulajdonosként pedig a mostani tranzakcióval már a Geely-t jegyzik.

Forrás: Automotive News Europe

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »