Bevándorlók tömegeit engedhetik be az USA-ba

Az amerikai határőrség vezetője felhatalmazást adott arra, hogy a szervezet túlterheltsége esetén menedékjogi eljárás lefolytatása nélkül beengedjék az országba a tömegesen érkező bevándorlókat.

A sajtóban csütörtökön megjelent egy feljegyzés, amely szerint a határvédelmi feladatokért közvetlenül felelős szervezet (US Border Patrol) vezetője a személyzet túlterheltsége esetére engedélyezte a területi határőrizeti vezetők számára, hogy az illegálisan érkezőket – az úgynevezett kegyelem jogintézményét alkalmazva – menedékjogi eljárás lefolytatása és bírósági időpont nélkül is szabadon engedjék. Ezt általában kivételes esetekben és ritkán alkalmazzák, amikor rendkívüli esemény miatt valakit iratok nélkül is be kell engedni az országba.

A vezetői felhatalmazás szerint a beengedett migránsok esetében a kegyelmi intézkedést azzal a feltétellel lehet alkalmazni, hogy vállalják: 60 napon belül megjelennek a bevándorlási hatóságnál (Immigration and Customs Enforcement), hogy ügyükben a hivatal elindíthassa a menedékjogi eljárást.

Az amerikai határvédelem adatai szerint az elmúlt három napban több mint 30 ezer illegális határátlépővel szemben intézkedtek az amerikai-mexikói határon.

https://www.instagram.com/p/CsHBEOPrJop/

Alejandro Mayorkas belbiztonsági miniszter a Fehér Ház csütörtöki sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott, hogy a kormány „mindent megtett, amit tudott a rendelkezésre álló forrásokat és a működési rendszert figyelembe véve”.

A válság alapvető okaként a forráshiányt nevezte meg és hozzátette, hogy hibás bevándorlási rendszer keretei között kell tevékenykedniük. Kérdésre válaszolva elismerte, hogy a határon káoszra készülnek, és nagyon nehéz helyzetet említett.

Az illegális bevándorlók érkezésére az Egyesült Államok nagyvárosaiban is készülnek: Denver polgármestere a központi kormány anyagi támogatását kérte, míg New Yorkban, a Central Parkban készülnek szükségszállásokat felállítani. A nagyvárosból Eric Adams polgármester utasítására busszal szállítottak New York állam vidéki területeire több csoport bevándorlót, hogy ott szállásolják el őket.

A szövetségi járványügyi hatóság vezetője csütörtökön a várhatóan növekvő ellenőrizetlen bevándorlásra hivatkozva fokozott odafigyelésre kért mindenki. Rochelle Walensky, a Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (Centers for Disease Control and Prevention) igazgatója a törvényhozás bizottsági ülésén úgy fogalmazott: a hivatal támaszkodni tud a járvány-előrejelző hálózatára. Ugyanakkor felhívta az orvosok figyelmét arra, hogy közösségeikben olyan személyek telepedhetnek le, akik „aluloltottnak” minősülnek, ezért arra kérte őket: figyeljenek a járványkockázatokra.

A Képviselőház republikánus többsége szintén csütörtökön elfogadta a párt képviselői által előterjesztett határvédelmi törvényjavaslatot. A jogszabály többek között előírja a határvédelmi kerítés építésének folytatását, 22 ezerrel növelné a határvédelem személyzetét és javítaná a határőrizet technikai eszközállományát. A törvény elfogadása a demokrata többségű felsőházban, a Szenátusban kérdéses, miután a képviselőházi demokraták is elutasították azt, valamint Joe Biden elnök is jelezte, hogy megvétózza, ha elé kerül.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek