Ausztrália szembeszáll az e-cigarettákkal

Ausztráliában betiltják a szabadidős célú e-cigarettázást, ami a szakértők szerint immár „járványszerű” jelenség. Minimális minőségi előírásokat is bevezetnek, és a párologtatók árusítását a gyógyszertárakra korlátozzák.

A nikotinpárolók már most is vénykötelesek Ausztráliában, de az iparág rosszul szabályozott, és a feketepiac virágzik. Mark Butler egészségügyi miniszter szerint a termékek a nikotinfüggők új generációját hozzák létre Ausztráliában.

Az e-cigarettaként is ismert párologtatók egy folyadékot – amely általában nikotint tartalmaz – melegítenek fel, és gőzzé alakítják, amelyet a felhasználók belélegeznek. Széles körben úgy tekintenek rájuk, mint a dohányosok leszokását segítő termékre, Ausztráliában azonban ezen eszközök népszerűsége szabadidős termékként rohamosan nőtt, különösen a városi fiatalok körében.

„A dohányipari multik létrehoztak egy másik, függőséget okozó terméket, fényes csomagolásba tették, és édes ízeket adtak hozzá, hogy a nikotinfüggők új generációját hozzák létre. Átvertek minket.” – mondta Mark Butler a reformokat bejelentő beszédében kedden.
https://www.instagram.com/p/Crvaek8Ka5H/

Az e-cigarettákat biztonságosabbnak tartják, mint a hagyományos cigarettákat, mivel nem tartalmaznak káros dohányt – a brit kormány a „swap to stop” program keretében néhány dohányosnak még ingyen is biztosítja őket. Egészségügyi szakértők azonban felhívják a figyelmet arra, hogy az e-cigaretták sem kockázatmentesek, gyakran tartalmaznak vegyi anyagokat és használatuk hosszú távú következményei még nem tisztázottak.

Forrás: BBC News / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »