Idén még nem tudott nőni a német gazdaság, a déliek jobban teljesítettek

Ma reggel tették közzé a 2023 első negyedévére vonatkozó német GDP gyorsjelentést, amely csalódást okozott, mivel a német gazdaság az év első három hónapjában nem is nőtt, nem is csökkent, azaz a GDP-adat 0,0%-os lett, szemben a piac 0,2%-os növekedési várakozásával. 

A közzétételre azután került sor, hogy a szintén ma közzétett francia adatok megfeleltek a várakozásoknak (+ 0,2% Q/Q), a spanyol adatok pedig a vártnál nagyobb, 0,5%-os negyedéves növekedést mutattak (várt: +0,3%). A német adatokkal egy időben közzétett olaszországi adatok szintén a vártnál jobb, 0,5%-os növekedést mutattak – itt az elemzői konszenzus 0,2%-os erősödésről szólt.

Az elemzők és a szövetségi kormány is azzal számol ugyanakkor, hogy a második negyedévtől már beindul a német növekedés. A német nyelvterület vezető gazdaságkutató intézeteinek közös előrejelzése szerint az idén az év egészét tekintve 0,3 százalékos, jövőre 1,5 százalékos GDP-növekedés várható Németországban.

A kormány még derűlátóbb, prognózisa szerint 2023-ban 0,4 százalékkal, 2024-ben pedig 1,6 százalékkal nő majd a gazdaság.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »