Miért hoz ilyen furcsa intézkedéseket az olasz kormány?

Miután Giorgia Meloni miniszterelnök jobboldali kormánya az elmúlt hónapokban egy sor valószínűtlen törvényt és rendeletet terjesztett elő, néhányan azon kezdtek tűnődni, hogy mi folyik valójában Olaszországban? Tényleg fontosak ezek az intézkedések vagy csak a közvélemény figyelmének elterelését szolgálják?

Először jött az illegális rave partik ellentmondásos visszaszorítása, majd a sokat vitatott ChatGPT mesterséges intelligencia chatbot betiltása. Ezután az olasz kormány a szintetikus húsok ellen szállt harcba, végül pedig az angol szavak hivatalos kommunikációban való használatának büntetése – utóbbit kezdetben sokan áprilisi tréfának hittek, de kiderült, hogy nem az.

Francesco Strazzari, a pisai Scuola Universitaria Superiore Sant’Anna nemzetközi kapcsolatok professzora az Euronewsnak elmondta, hogy a Meloni kormánya által elfogadott valószínűtlen jogszabályok legutóbbi hulláma „a tömeges figyelemelterelés fegyvere”.

https://www.instagram.com/p/Cq4zBdIIG_q/

Mivel Olaszországnak jelenleg számos európai országgal közös, súlyos problémával kell szembenéznie, mint például az elhúzódó energia- és megélhetési válság, valamint a déli partok felé irányuló növekvő migrációs hullám, ezek a kissé kicsinyes jogalkotási kezdeményezések képesek végtelen vitákat kiváltani a közösségi médiában és az olasz közvélemény körében.

„Minden alkalommal, amikor Meloni kormánya nehéz pillanatban van, ellentmondásos politikákkal áll elő, amelyeknek megvan az erejük, hogy eltereljék a figyelmet a kormány gyenge teljesítményéről és katasztrofális intézkedéseiről” – mondta Strazzari.

Mi állhat a háttérben?

Az illegális rave-partik tilalma után nem sokkal Meloni kormánya törvényt fogadott el, amely megtiltotta, hogy a civil szervezetek (NGO-k) kutató- és mentőhajói egyszerre egynél több műveletre induljanak, és arra kényszerítette őket, hogy a hatóságok által kijelölt kikötőkben kössenek ki, amelyek Strazzari szerint általában „nagyon távoliak”.

Ez a törvényerejű rendelet, amely jelentősen korlátozza a civil szervezetek kutató- és mentőhajóinak műveleti kapacitását, már eddig is feszült helyzeteket okozott a Földközi-tengeren a civil szervezetek és az olasz hatóságok között. Az ügy folytatásaként pedig kedden Olaszország hat hónapra szóló szükségállapotot jelentett be.

A ChatGPT-vel, a szintetikus hússal, valamint az angol és idegen szavak hivatalos kommunikációban való használatával kapcsolatos legújabb irányelvek pedig egy olyan időszakban jelentek meg, amikor Olaszországban nagyon komoly vita bontakozik ki az ország börtönrendszeréről és a büntetésekről, amelyet Alfredo Cospito elítélt éhségsztrájkja élesztett újra.

A teljes cikk angol nyelven az Euronews oldalán olvasható

Forrás: Euronews / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »