Magyarország is érintett az újabb Oroszország elleni amerikai szankciók kapcsán

Az amerikai kormány szerdán több mint 20 országhoz kötődő szervezetek és magánszemélyek ellen hozott újabb szankciókat az Oroszország ukrajnai háborújának támogatásában betöltött szerepük miatt – jelentette be az amerikai külügyminisztérium, megerősítve, hogy Magyarország is érintett.

A közlemény több mint 120 szervezetről és egyénről tett említést.

Az újabb büntetőintézkedéssel sújtott szervezetek között van Aliser Uszmanov orosz milliárdos üzleti érdekeltsége, a többek között acélipari termékek gyártásával és kereskedelmével foglalkozó USM Holding, amely az amerikai érvelés szerint az eddigi szankciók megkerülésére kialakított hálózat központi eleme. Az amerikai kormány már tavaly is bejelentett az üzletemberre vonatkozó büntetőintézkedéseket.

Szintén szankció alá vontak két orosz érdekeltségű oktatási szervezetet, amelyek az indoklás szerint támogatják az Ukrajna szuverenitásának aláásására irányuló orosz törekvéseket az iskolások „indoktrinációja” és „militarizálása” révén. Az érintett szervezetek egyike a Krím félszigeten működik Krími Hazafiassági Központ néven.

Az Egyesült Államok emellett büntetőintézkedéseket hozott egy újonnan alapított orosz hadiipari magánvállalat és egy olyan – kínai székhelyű – vállalkozás ellen, amely műholdas felvételekkel látott el Ukrajnában az orosz magánhadsereghez, a Wagner csoporthoz kapcsolódó szervezeteket.

Az újabb amerikai szankciók célpontjai között szerepelnek továbbá az orosz állami atomenergia-vállalathoz, a Roszatomhoz kapcsolódó személyek, valamint fuvarozó vállalatok és vezetőik, illetve külön megnevezett tengerjáró hajók – derül ki a Washingtonban kiadott kormányzati közleményből.

A szankciókkal sújtott vállalkozások és szervezetek részben oroszországi bejegyzésűek, részben harmadik országokban működnek; többek között az Egyesült Arab Emírségekben, Svájcban, Cipruson, Görögországban és Magyarországon. A magyar érintettek között szerepel a budapesti székhelyű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB) több vezetője.

Utóbbit David Pressman budapesti amerikai nagykövet szerdai rendkívüli nemzetközi sajtótájékoztatóján szintén megerősítette. A szankcionált személyek között van például Laszlóczki Imre, az IIB magyar alelnöke, illetve Magyarország korábbi kazahsztáni és azerbajdzsáni nagykövete.

„Aggódunk amiatt, hogy a magyar kormány továbbra is szoros kapcsolatot ápol Oroszországgal” – fogalmazott a nagykövet, kiemelve, hogy azért vetik ki a szankciókat, hogy csökkentsék Oroszország és az orosz emberek hozzáférését a nemzetközi pénzügyi rendszerekhez és szolgáltatásokhoz. Mint fogalmazott, a „Kreml által finanszírozott platform” jelenléte Magyarországon veszélyt jelent mind az európai szomszédokra, mind a NATO-szövetségesekre.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek