Nem sieti el a szén kivezetését az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok áramtermelésében 2022-ben első alkalommal haladták meg a megújuló energiaforrások a szenet, miközben a legfontosabb nyersanyag továbbra is a földgáz – derül ki az Amerikai Energiainformációs Hivatal (U.S. Energy Information Administration) friss adataiból.

A szervezet jelentése szerint a megújuló energiaforrások közül a nap- és szélenergia együttesen 14 százalékkal, a vízenergia 6 százalékkal, míg a biomassza és geotermikus energia 1 százalékkal járult hozzá az Egyesült Államok teljes áram-előállításához.

A földgáz 39 százalékot jelentett az áramtermelésben, a szén 20, az atomenergia pedig 18 százalékot.

Az energiainformációs hivatal adataiból az is kiderül, hogy a napenergia alapú áramtermelésben Kalifornia vezet Texas és Észak-Karolina előtt, míg szélenergiából Texas, Iowa és Oklahoma államban állítják elő a legtöbbet.

A rövid távú amerikai előrejelzés alapján idén 2022-höz képest a földgáz megőrzi részesedését az áramforrások között, míg a széné 20 százalékról 17-re csökken, a nap- és szélenergia felhasználása pedig a 2022-es 14%-ról 17%-ra bővülhet.

A 2050-ig szóló energiatermelési prognózis szerint az Egyesült Államokban három évtized múlva napenergiából származik majd az áramtermelés mintegy kétötöde, és egyenként közel ötödét jelenti majd a földgáz, a szél és a nukleáris energia, miközben a szén felhasználása meredeken csökken – áll az energiainformációs hivatal hétfőn kiadott jelentésében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »