Nem sieti el a szén kivezetését az Egyesült Államok

Az Egyesült Államok áramtermelésében 2022-ben első alkalommal haladták meg a megújuló energiaforrások a szenet, miközben a legfontosabb nyersanyag továbbra is a földgáz – derül ki az Amerikai Energiainformációs Hivatal (U.S. Energy Information Administration) friss adataiból.

A szervezet jelentése szerint a megújuló energiaforrások közül a nap- és szélenergia együttesen 14 százalékkal, a vízenergia 6 százalékkal, míg a biomassza és geotermikus energia 1 százalékkal járult hozzá az Egyesült Államok teljes áram-előállításához.

A földgáz 39 százalékot jelentett az áramtermelésben, a szén 20, az atomenergia pedig 18 százalékot.

Az energiainformációs hivatal adataiból az is kiderül, hogy a napenergia alapú áramtermelésben Kalifornia vezet Texas és Észak-Karolina előtt, míg szélenergiából Texas, Iowa és Oklahoma államban állítják elő a legtöbbet.

A rövid távú amerikai előrejelzés alapján idén 2022-höz képest a földgáz megőrzi részesedését az áramforrások között, míg a széné 20 százalékról 17-re csökken, a nap- és szélenergia felhasználása pedig a 2022-es 14%-ról 17%-ra bővülhet.

A 2050-ig szóló energiatermelési prognózis szerint az Egyesült Államokban három évtized múlva napenergiából származik majd az áramtermelés mintegy kétötöde, és egyenként közel ötödét jelenti majd a földgáz, a szél és a nukleáris energia, miközben a szén felhasználása meredeken csökken – áll az energiainformációs hivatal hétfőn kiadott jelentésében.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »