Egyelőre nagy kérdőjel, mi lesz a montenegrói vezetéssel

A montenegrói parlamenti pártok hétfőn megegyeztek arról, hogy a bizalmi szavazáson megbukott Dritan Abazovic helyett Miodrag Lekic egykori külügyminisztert javasolják miniszterelnöknek, ám Milo Djukanovic államfő még nem közölte, valóban megbízza-e a politikust kormányalakítással, vagy előrehozott választást ír ki.

A montenegrói kormány augusztus 19-én bukott meg bizalmi szavazáson; a 81 képviselő közül 50 támogatta a Dritan Abazovic vezette kabinet ellen beadott bizalmatlansági indítványt. Abazovic április óta vezette az országot, ám a bizalmi szavazást kezdeményező politikusok nehezményezték, hogy aláírt egy egyezményt a szerb ortodox egyházzal, amely sokak szerint túl nagy hatalmat ad az utóbbi kezébe más vallási felekezetekkel szemben.

A montenegrói alkotmány értelmében a bizalmi szavazást követően az államfőnek 30 napon belül új miniszterelnök-jelöltet kell megbíznia kormányalakítással. A határidő hétfőn járt le, a montenegrói pártok még éjfél előtt átadták javaslatukat az államfői hivatalnak, ám Milo Djukanovic nem közölte döntését.

A köztársasági elnök előtt – a montenegrói közszolgálati televíziónak (RTCG) nyilatkozó elemzők szerint – három lehetőség áll: elfogadja a parlamenti pártok javaslatát és Miodrag Lekicet bízza meg kormányalakítással, valaki mást bíz meg kormányalakítással, vagy előrehozott parlamenti választást kezdeményez. Mivel az előző kormány a parlament bizalmi szavazásán megbukott, így semmi nem kötelezi az államfőt arra, hogy elfogadja a parlamenti pártok javaslatát.

Az országot három évtizeden át irányító, Milo Djukanovic vezette Szocialisták Demokratikus Pártja (DPS) 2020-ban vesztette el a választásokat. A 2020-as voksolást követően felállt kormány idén februárban bukott meg, mert a szerb- és oroszbarát pártok nem tudtak közös döntéseket hozni a Nyugat-barát pártokkal. Ez azt jelenti, hogy bárhogy is dönt Djukanovic, a 2022-es esztendő úgy kerülhet be a montenegrói történelembe, mint az az év, amikor három kormánya volt az országnak.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »