Vásárlóként mit érdemes tudni a padlóburkolatok kopásállósága kapcsán? (x)

Egy családi ház, lakás berendezésének fontos lépése a fal- és a padlóburkolatok kiválasztása, hiszen ezek nagyban meghatározzák az enteriőr stílusát, hangulatát, illetve anyagilag is jelentős döntést jelentenek. 

Minden padlóburkolat ki van téve a kopásnak, ami meghatározó az élettartam, az esztétika szempontjából. A különböző funkciójú helyiségekbe különféle burkolatokat szokás választani, ahogyan kültérre is. Az egyes burkolattípusok között nagy különbségek vannak, így érdemes választás előtt alaposan körüljárni a témát. Milyen paraméterek alapján választhatsz tartós burkolatot? Mi a kopásállóság? Ebben kívánunk segítséget nyújtani. 

Hova milyen burkolat megfelelő?

Házépítés vagy lakásfelújítás alkalmával átgondolandó, hogy melyik helyiségbe milyen hideg- vagy melegburkolatot szeretnénk. A választást – az egyéni preferenciákon kívül – számos tényező befolyásolja. A csempéket és a járólapokat is más-más szempontok alapján kell kiválasztani, és szerencsére ma már a választék nem szab gátat az elképzeléseinknek. 

Az évtizedekig tartó használat miatt célszerű alaposan átgondolni, hogy hova milyen burkolattípust válasszunk, hiszen mindegyiknek megvannak az előnyei és a hátrányai. A vizes helyiségekbe – illetve ahol nagyobb mértékű szennyeződés éri a padlót, nagyobb igénybevételnek van kitéve – ott érdemesebb jól tisztítható hidegburkolatokat választani, illetve kültéren is kedvelt megoldás a tartósság és tisztíthatóság miatt.

Ellenálló, tartós burkolatok

A kül- és beltéri padlóburkolatok más-más hatásoknak vannak kitéve, a teraszburkolatoknak az időjárás viszontagságaival szemben is ellenállónak kell lenniük, legfontosabb kritérium a fagyállóság. De a felületképzéssel szemben is lényeges különbségek vannak, kültéren csúszásmentes járólapokra van szükség.

A különböző helyiségekbe lerakott burkolatok különböző mértékű kopásnak vannak kitéve, melynek mértéke elsősorban a

  • használat gyakoriságának,
  • a szennyeződés mértékének,
  • a mechanikai igénybevétel típusának,
  • a máz keménységének és vastagságának

függvénye. Annak érdekében, hogy tartósak legyenek, lényeges kérdés azok kopásállósága. 

Hidegburkolatok kopásállósága

A mechanikai terheléssel szembeni kopásállóság alapján különböző osztályokba sorolják a járólapokat. Minél nagyobb igénybevételnek lesz kitéve, annál nagyobb kopásállósági értékkel rendelkező burkolatot tanácsos választani. 

A lapok mély kopásállóságát a PEI érték, felületi karcállóságát az 1-10-ig terjedő MOHS skála mutatja meg. A PEI I. cipő nélküli használatra, gyenge forgalmú helyiségekben, a PEI II. fürdőben vagy más kis forgalmú helyiségekben, a közepes kopásállóságú PEI III. burkolatok nappaliban, hálóban használhatóak. A PEI IV. erős, az V. nagyon erős kopásállóságot jelent, így nagyobb forgalmú helyiségekbe, akár kültéri burkolatként is alkalmazhatóak, amennyiben az egyéb feltételeknek is megfelelnek. 

Körültekintően válassz burkolatot, hogy minél tovább élvezhesd a szépségét!

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek