Visszavonták a grúziai ügynöktörvényt

Grúzia kormányzó pártja visszavonta a vitatott külföldi ügynökökről szóló törvényjavaslatát, miután tömeges tiltakozások rázta meg az országot. Az elmúlt napokban grúzok tízezrei vonultak az utcára, azt állítva, hogy a törvényjavaslat megfojtja a szabadságjogokat az országban.

Szerdára virradó éjszaka a rendőrség már vízágyúkat és könnygázt vetett be, hogy szétoszlassa a parlament épülete előtt összegyűlt több ezer embert.

https://www.instagram.com/p/Cpj54NWNCC-/

A törvény elfogadása esetén minden olyan médiát és nem kormányzati szervezetet, amely finanszírozásának 20%-át külföldről kapja, „külföldi ügynökként” kellett volna regisztráltatni. A törvény értelmében ellenőrzésnek és esetleges szankcióknak vetették volna alá őket. A törvényjavaslatot az ország civil társadalma, a média és az elemzők is bírálták, akik szerint az „a grúz demokrácia bukásával fenyeget”.

A hatóságok azt állították, hogy a törvényre az átláthatóság javítása érdekében van szükség.

Forrás: Euronews / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Ismét növeli a Covid-készültséget Kína

A kínai Egészségügyi Minisztérium vasárnap felszólította a helyi hatóságokat, hogy növeljék a járványklinikák számát, miután szerdán az Egészségügyi Világszervezet (WHO) az ország koronavírus-járvány korlátozásainak enyhítése óta először számolt be a légzőszervi megbetegedések számának növekedéséről.

Read More »