Visszavonták a grúziai ügynöktörvényt

Grúzia kormányzó pártja visszavonta a vitatott külföldi ügynökökről szóló törvényjavaslatát, miután tömeges tiltakozások rázta meg az országot. Az elmúlt napokban grúzok tízezrei vonultak az utcára, azt állítva, hogy a törvényjavaslat megfojtja a szabadságjogokat az országban.

Szerdára virradó éjszaka a rendőrség már vízágyúkat és könnygázt vetett be, hogy szétoszlassa a parlament épülete előtt összegyűlt több ezer embert.

https://www.instagram.com/p/Cpj54NWNCC-/

A törvény elfogadása esetén minden olyan médiát és nem kormányzati szervezetet, amely finanszírozásának 20%-át külföldről kapja, „külföldi ügynökként” kellett volna regisztráltatni. A törvény értelmében ellenőrzésnek és esetleges szankcióknak vetették volna alá őket. A törvényjavaslatot az ország civil társadalma, a média és az elemzők is bírálták, akik szerint az „a grúz demokrácia bukásával fenyeget”.

A hatóságok azt állították, hogy a törvényre az átláthatóság javítása érdekében van szükség.

Forrás: Euronews / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Nagy Márton szerint nem lesz új bankadó

A bankszektorban extraprofit képződik, ami miatt indokolható lenne az eddigieknél nagyobb extraprofitadó kivetése, új bankadó bevezetése. Erre a pénzre viszont jelenleg a gazdaságnak nagyobb szüksége van, mint a költségvetésnek, emiatt a kormány azt várja el a bankoktól, hogy nagyobb erőfeszítéseket tegyenek a hitelezés helyreállítása érdekében.

Read More »

Szeptemberben is gyenge a német üzleti környezet

Az ifo konjunktúraindex szeptemberben a várt 85,2 pontnál jobb lett ugyan, 85,7 pont, de így is elmaradt az előző havi 85,8 ponttól. A csökkenés elsősorban az aktuális üzleti környezet romló megítélésének tulajdonítható, miközben a kilátások megítélése kevésbé bizonyult borúlátónak, mint az előző hónapban.

Read More »