470 repülőgépet rendelt az Air India – és ez csak a kezdet

Tavaly India behozta Kínát, és gyakorlatilag holtversenyben a világ legnépesebb országa lett: a lakosságszám mindkét országban meghaladta az 1,4 milliárd főt. A kereskedelmi repülés terén azonban India messze le van maradva – ezen változtatna a következő években a Tata Sons, India legnagyobb és legrégebbi konglomerátuma.

India jelenleg mindössze 50 szélestörzsű repülőgépe van az 1,4 milliárd ember szállítására, miközben a kínai légitársaságok 480 kétfolyosós repülőgépet üzemeltetnek; az Emirates pedig 260 darabos flottával büszkélkedhet – igaz, ők keskenytörzsű gépeket nem is üzemeltetnek.

Az Air India most azonban a gázra lépett, és 470 darab gépet rendelt be a következő évekre, 220 darabot az amerikai Boeing cégtől, 250 darabot pedig az európai Airbus gyártótól. Mindkét megrendelési csomagban egyaránt szerepelnek keskenytörzsű, rövidebb útvonalakra szánt és szélestörzsű, hosszabb utakra alkalmas repülőgépek.

Az Air India jelenleg az ország első számú légitársasága nemzetközi útvonalakon, de belföldön a második helyre szorult az IndiGo mögé. A légitársaság tulajdonosa, a Tata Sons csak tavaly szerezte vissza az eladósodott nemzeti légitársaság tulajdonjogát, de történetük még 1932-ben indult. A Tata-csoport indította el ekkor a kereskedelmi repülést Indiában, csak éppen a vállalatot 1953-ban államosították.

A régi-új tulajdonos pedig most rengeteg befektetéssel és a flotta modernizálásával venné fel a versenyt az IndiGo-val a belföldi piacon, hosszabb távon pedig akár az Emiratesnek is a nyakára nőhet.

A 220 Boeing gépre szóló megrendelés értéke 34 milliárd dollár, de az ajánlat szerint a rendelés további 70 géppel bővíthető, így a csomag végleges értéke elérheti a 45,9 milliárd dollárt is. Ez a Boeing harmadik legnagyobb eladása dollárban, és minden idők második legnagyobb eladása a gépek mennyiségét tekintve.

Az Airbus-szal kötött szerződés értékét nem hozták nyilvánosságra, de a gépek számából ítélve szintén több tízmillió eurós nagyságrend lehet, ami azt jelenti, hogy az Air India megrendelése a világ legnagyobb értékű repülőgép-vásárlási ügylete lehet.

Az indiai miniszterelnök Narendra Modi és a francia elnök Emmanuel Macron egyaránt üdvözölték a megállapodást, és mindketten azt mondták, hogy ez az országaik közötti „stratégiai partnerség” erősödésének jele.

„India a világ harmadik legnagyobb piaca lesz a légi közlekedési ágazatban” – mondta Modi. A következő 15 évben a becslések szerint Indiának több mint 2000 repülőgépre lesz szüksége, és „a mai történelmi bejelentés segíteni fog ennek a növekvő igénynek a kielégítésében” – mondta.

Forrás: CNBC / Bloomberg

Hozzászólások ()

Friss hírek