Németországban sem aggódnak már annyira a Covid miatt

Tovább lazítják a koronavírus-járvány lassítását szolgáló óvintézkedéseket Németországban – jelentették be kedden Berlinben.

A járványhelyzet hetek óta stabil, és bár a német lakosság viszonylag idős, az átoltottság pedig alacsony, kevesebb a halálos áldozat, mint sok más országban. Ez nemcsak azt jelenti, hogy a „következetes” német járványkezelés sikeres, hanem azt is, hogy az eddiginél is szélesebb a szabályozási mozgástér – fejtette ki tájékoztatóján Karl Lauterbach szövetségi egészségügyi miniszter.

A kedvező adatok révén a tervezettnél korábban – április 7-e helyett már március 1-jétől – vissza lehet vonni az utolsó jelentősebb korlátozásokat.

Így már csak az orvosi rendelőt felkereső betegeknek, illetve más egészségügyi vagy ápolási intézményt – kórházat, idősotthont – felkereső látogatóknak kell maszkot hordani. Áprilisban ezeket az óvintézkedéseket is kivezetik – ismertette a miniszter.

Hangsúlyozta, hogy „a járványnak még nincs vége”, ezért továbbra is óvatosságra van szükség, de az új típusú koronavírus (SARS-CoV-2) már „elveszítette fenyegető erejét” és „ellenőrizhetővé vált a mindennapokban”.

A minisztérium rendelkezése révén márciustól nem kell maszkot viselniük az egészségügyi intézmények dolgozóinak és a betegnek, ápolási otthonok lakóinak, a látogatóknak pedig nem kell gyorstesztet készíttetniük.

A többi járványügyi óvintézkedést már korábban visszavonták; legutóbb, február elején a közösségi közlekedésben szűnt meg a maszkviselési kötelezettség.

Németországban 2020. január 28-án regisztrálták az első SARS-CoV-2-fertőzést. A maszkviselési kötelezettséget 2020 áprilisában vezették be a közösségi közlekedésben. Ez a szabály a legtöbb tartományban csaknem három évig volt érvényben. A Robert Koch országos közegészségügyi intézet (RKI) adatai szerint a járvány kezdete óta csaknem 38 millió fertőződést mutattak ki teszttel. A SARS-CoV-2 által okozott betegséggel (Covid-19) összefüggő halálesetek száma meghaladja a 166 ezret.
  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A kávéról kicsit másképp (x)

Hatékonysági és újrahasznosítási lázban ég a világ, miért éppen a kedvenc forró fekete italunk alapanyaga lenne híján az alternatív felhasználási ötletekből, miért éppen a benne rejlő lehetőségeket ne aknáznánk ki?

Read More »