Lassított a Fed, kilőttek a tőzsdék

Az amerikai jegybank szerepét betöltő Federal Reserve tegnap este negyed százalékponttal, 4,5% és 4,75% közötti sávra emelte az irányadó kamatlábának célértékét. A 25 bázispontos emelés a decemberi fél százalékpontos emelést, és az azt megelőző négy, 75 bázispontos emelést követte.

A Fed ezzel lassította az infláció megfékezésére irányuló törekvéseit, de jelezte azt is, hogy további kamatemelések várhatók. Összességében azonban a vártnál kevésbé szigorú hangnemet ütött meg a kamatdöntés utáni sajtótájékoztatón a Fed elnöke, Jerome Powell, amire a dollár gyengüléssel, a tőzsdék pedig emelkedéssel reagáltak.

https://www.instagram.com/p/CoIYbKEM40b/

Az euró-dollár árfolyam (EURUSD) hosszú idő óta először érte el az 1,10-es szintet, a kamatlábak alakulására leginkább érzékeny technológiai index, a Nasdaq pedig tavaly szeptember óta nem járt ilyen magasan.

Forrás: Bloomberg / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

Védelmi ipari program indulhat jövőre az unióban

Kihívást jelent az EU azon ígéretének teljesítése, mely szerint tavaszig leszállít egymillió 155 milliméteres lőszert Ukrajnának, a vállalás teljesítése "valamivel több időt vesz igénybe" - közölte Charles Michel, az Európai Tanács elnöke Brüsszelben, az Európai Védelmi Ügynökség éves konferenciáján.

Read More »