Újabb mutációkat hoz létre a Merck koronavírus elleni gyógyszere

A Merck Covid-19 tablettája a vírus új mutációit idézi elő egyes betegeknél egy tanulmány szerint, amely hangsúlyozza a kórokozó genetikai kódjának szándékos megváltoztatásával kapcsolatos kockázatokat. Egyes kutatók attól tartanak, hogy a gyógyszer a Covid fertőzőbb vagy az egészséget veszélyeztetőbb változatait hozhatja létre, amely az elmúlt három évben világszerte több mint 6,8 millió ember halálát okozta. 

A Merck Lagevrio nevű tablettájának alkalmazásával összefüggő mutációkat azonosítottak több tucat betegből vett vírusmintákban – derül ki az amerikai, valamint a Francis Crick Intézet, az Imperial College London és más brit intézmények kutatóinak preprint tanulmányából.

A vírus gyógyszerhez kötődő mutációiról egyelőre nem mutatták ki, hogy az immunrendszerre károsabbak vagy halálosabbak lennének – olvasható a pénteken a medRxiv weboldalon szakértői értékelés nélkül közzétett tanulmányban. Létezésük azonban rávilágít arra, hogy egyes tudósok szerint a Kínában nemrégiben engedélyezett gyógyszer szélesebb körű alkalmazása potenciális kockázatokat rejt magában.

https://www.instagram.com/p/CoJAxGLJ7EH/

Forrás: Bloomberg

Hozzászólások ()

Friss hírek