Szombat estére kiderül, ki lesz a következő cseh államfő

Péntek délután megkezdődött a cseh elnökválasztás második fordulója, amelyben eldől, hogy Petr Pavel nyugalmazott tábornok vagy Andrej Babis volt kormányfő lesz Milos Zeman utódja, akinek második – és egyben utolsó – mandátuma március elején lejár.

A két jelölt közül az győz, aki megszerzi a leadott szavazatok egyszerű többségét. Petr Pavel a két hete lezajlott első fordulóban 35,4 százalékot, míg Andrej Babis 34,99 százalékot kapott.

A választási helyiségek pénteken délután kettőtől este tízig, szombaton pedig reggel nyolctól délután két óráig lesznek nyitva. A voksolás eredményét a cseh statisztikai hivatal a szombati késő délutáni órákra ígérte.

A bejegyzett szavazók száma meghaladja a nyolcmilliót. A két hete lezajlott első fordulóban a választási részvétel 68 százalékos volt, a sajtó szerint most ennél is nagyobb érdeklődésre lehet számítani.

Csehországban 2013-ban vezették be a közvetlen államfőválasztást, korábban ez a jog a parlament két kamaráját illette, amelyek együttes ülésen döntöttek a köztársasági elnök személyéről. Miután a kilencvenes évek második felétől a parlamenti elnökválasztásokat rendre botrányok kísérték, módosították a hatályos alkotmányos előírást és bevezették a közvetlen elnökválasztást.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »