Minden előzmény nélkül lemondott az új-zélandi miniszterelnök

Jacinda Ardern új-zélandi miniszterelnök csütörtökön, pártja éves frakcióülésén sokkoló nyilatkozatban bejelentette lemondását.

A kormányfő megfogalmazása szerint „már nincs elég tartaléka” a munkához. „Itt az idő” – mondta, hozzátéve, hogy miniszterelnöki megbízatása legkésőbb február 7-én lejár.

„Én is ember vagyok, a politikusok is emberek. Mindent megteszünk, amit tudunk, amíg csak tudunk. Aztán eljön az idő. És számomra eljött az idő” – fogalmazott. Ardern elmondta, hogy a nyári szünet alatt elgondolkodott azon, van-e elég energiája ahhoz, hogy folytassa ezt a szerepet, és arra a következtetésre jutott, hogy nincs.

https://www.instagram.com/p/CnlBy2TIwtY/

Ardern a világ legfiatalabb női kormányfője lett, amikor 2017-ben, 37 évesen miniszterelnökké választották. Új-Zéland az ő irányítása alatt vészelte át a koronavírus-járványt, illetve az olyan súlyos katasztrófákat, mint a két christchurchi mecset elleni terrortámadás és a Fehér-szigeten történt vulkánkitörés.

„Ez volt életem legteljesebb öt és fél éve. De voltak kihívások is; a lakhatásra, a gyermekszegénységre és az éghajlatváltozásra összpontosító program mellett meg kellett birkóznunk egy belföldi terrorcselekménnyel, egy súlyos természeti katasztrófával, egy globális világjárvánnyal és egy gazdasági válsággal” – mondta a politikus.

Ardern közlése szerint egyelőre nincsenek jövőbeli tervei azon kívül, hogy több időt szeretne tölteni a családjával.

Forrás: Guardian Australia / Instagram

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »