Putyin 36 órás fegyverszünetet hirdetett

Vlagyimir Putyin orosz elnök arra utasította Szergej Sojgu orosz védelmi minisztert, hogy a harci érintkezés egész vonalán vezessen be fegyvernyugvást január 6-án déltől január 7-én éjfélig az ortodox karácsony alkalmából – közölte csütörtökön a Kreml sajtószolgálata.

„Abból kiindulva, hogy a harci cselekmények területén nagyszámú ortodox polgár él, arra hívjuk fel az ukrán felet, hogy hirdessen tűzszünetet és tegye lehetővé számukra, hogy Szenteste és Krisztus születése napján is részt vehessenek az istentiszteleten” – hangzott az elnöki rendelet.

Putyin közölte, hogy Kirill, Moszkva és egész Oroszország pátriárkájának felhívása nyomán döntött a karácsonyi tűzszünet elrendelése mellett. Az orosz ortodox egyházfő annak érdekében szólított fel a fegyvernyugvásra és a karácsonyi tűzszünetre, hogy a hívők részt vehessenek a templomokban megtartandó liturgián.

Mihajlo Podoljak, az ukrán elnöki iroda vezetőjének tanácsadója „cinikus csapdának”, „a propaganda elemének” nevezte a bejelentést, s ezt követően az ukrán vezetés visszautasította a tűzszünetet.

Charles Michel szerint képmutató a lépés

Az Európai Tanács elnöke hamisnak és képmutatónak nevezte az egyoldalú orosz fegyvernyugvásról szóló bejelentést a Twitteren csütörtökön közzétett üzenetében.

Charles Michel szerint egyértelműen a Kreml az agresszor, az áldozat pedig az ukrán nép. Szavai szerint az egyoldalú tűzszünet bejelentése ugyanolyan hamis és képmutató, mint az ukrán területek jogtalan annektálása és az azt kísérő népszavazások.

Az európai uniós tagállamok vezetőit tömörítő Európai Tanács elnökének véleménye szerint az orosz csapatok kivonása az egyetlen komoly lehetőség a béke és biztonság helyreállítására.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI / Twitter

Hozzászólások ()

Friss hírek