Ilyen lesz az új font

A Bank of England kedden bemutatta a III. Károly király portréját ábrázoló új fontbankjegyeket.

Károly édesanyját, II. Erzsébet királynőt hosszas betegeskedés után, életének 97., uralkodásának 71. évében, szeptember 8-án érte a halál Balmoralban, a királyi család nyári skóciai rezidenciáján. Halálának pillanata óta elsőszülött fia, Károly volt trónörökös a brit uralkodó III. Károly néven.

A jelenleg forgalomban lévő, angliai és walesi kibocsátású 5, 10, 20 és 50 fontos bankók előoldalán II. Erzsébet portréja látható. A néhai uralkodó 1952. február 6-án, édesapja, VI. György király halála után lépett az Egyesült Királyság trónjára, de az arcmását viselő első fontbankjegyek csak 1960-ban kerültek forgalomba.

Most rövidebb időbe telik az új uralkodó portréjával ellátott bankjegyek kibocsátása: a brit jegybank keddi tájékoztatása szerint a 74 esztendős király arcmásával nyomtatott pénzek forgalmazása 2024 közepén kezdődik.

https://www.instagram.com/p/CmYn9feIjND/

A Bank of England közölte: a királyi ház útmutatásának megfelelően – a környezetvédelmi és pénzügyi hatások minimalizálása végett – az új papírpénzek megjelenése után is csak az elhasználódott régi bankók kivonásának ütemében kerülnek forgalomba a III. Károly képmását ábrázoló fontbankjegyek, így lesz olyan időszak, amikor a néhai és a jelenlegi uralkodó arcmását ábrázoló bankók egyidejűleg lesznek forgalomban.

A király portréját viselő érmék közül az 50 pennys már december 8-án forgalomba került. Ez jelenleg az egyetlen, már forgalomban lévő brit fizetőeszköz, amelyen III. Károly arcképe látható.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

100 millió eurós bírságot kapott a Continental

Még mindig nem csengett le teljesen a Volkswagen-csoportot 2015-ben megrázó dízelbotrány. A Continental most - közel 9 évvel később - kapott egy 100 millió eurós bírságot, amiért nem akadályozta meg, hogy alkalmazottai részt vegyenek a dízel-kibocsátási csalásban.

Read More »

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »