A brit jegybanknak fogalma sem volt arról, mire készül Liz Truss

A Bank of England gyakorlatilag semmiféle előzetes információt nem kapott arról, hogy az előző brit kormány milyen intézkedéseket tervez a szeptemberben előterjesztett, szinte azonnal példátlanul súlyos piaci felfordulást okozó “miniköltségvetésben” – mondta kedden a brit jegybank kormányzója, hozzátéve, hogy a piaci helyzet azóta sem normalizálódott teljesen.

Andrew Bailey a londoni parlament felső kamarája, a Lordok Háza gazdasági bizottságának késő estébe nyúló meghallgatásán kijelentette: “normál körülmények között vannak kommunikációs csatornák” a kormány és a jegybank között, “most azonban nem voltak”, nem volt egyértelmű, hogy mi lesz az előterjesztésben.

A probléma részét képezte az is, hogy a költségvetési intézkedési tervezethez a kormány nem kérte a számára ilyen beterjesztésekhez egyébként rendszeresen hivatalos előrejelzéseket készítő, a felelős költségvetési politika felett is őrködő szervezet (Office for Budget Responsibility, OBR) háttérszámításait és prognózisait.

Bailey szerint az OBR kihagyásával a jegybank számára is elveszett jelentős mennyiségű olyan tartalmi elem, amely szükséges lett volna a költségvetési előterjesztés pénzügypolitikai vonatkozásainak felméréséhez és a Bank of England saját prognózisainak elkészítéséhez.

A jegybanknak arról sem volt előzetes tudomása, hogy a kormány a személyi jövedelemadó felső, 45 százalékos kulcsának eltörlésére készült – mondta Bailey a kormánnyal szemben szinte példátlanul kritikus felsőházi beszámolójában.

  • Előzmények
A hatalmas ívű adócsökkentési programot tartalmazó “miniköltségvetés” szeptember végi bejelentése után mélységi rekordokra – egyes időszakokban az árfolyamparitás közelébe – zuhant a font árfolyama a dollárral szemben, az irányadó brit állampapírok hozama meredek emelkedéssel meghaladta a görög államadósság finanszírozási költségeit, a három globális hitelminősítő, a Moody’s Investors Service, az S&P Global Ratings és a Fitch Ratings pedig egyaránt leminősítés lehetőségére utaló negatívra rontotta a korábbi stabilról a brit államadós-osztályzatok kilátását.

A szinte példátlanul heves negatív piaci reakció elsődleges oka az volt, hogy a piaci szereplők nem tartották biztosítottnak a 45 milliárd font értékű adócsökkentési program finanszírozhatóságát.

A Bank of England a piaci felfordulás csitítása végett rendkívüli államkötvény-vásárlási intervenciót jelentett be azzal az indokkal, hogy a piacok “rendellenes működésének” folytatódása érdemi kockázatot jelentene Nagy-Britannia pénzügyi stabilitására.

Az ügybe belebukott Liz Truss előző brit miniszterelnök is: október végén bejelentette lemondását, miután a fedezetlen adócsomag beterjesztése nyomán kitört pénzügyi zűrzavar miatt a kormányzó Konzervatív Párt alsóházi frakciója ellene fordult. Truss – akit a néhai brit uralkodó, II. Erzsébet királynő szeptember 6-án, halála előtt mindössze két nappal nevezett ki miniszterelnökkéalig 45 napig állt a Konzervatív Párt és a brit kormány élén, így a brit politikatörténetben ő töltötte a legrövidebb időt a miniszterelnöki poszton.

A Rishi Sunak vezette új kormány a minap átfogó költségvetési konszolidációs programot terjesztett elő, amely a Truss-kabinet gyakorlatilag összes adópolitikai intézkedését visszavonta.

Kedd esti felsőházi meghallgatásán a Bank of England kormányzója elmondta: jóllehet a brit állampapírok hozama valamelyest csökkent az elmúlt hetekben kialakult piaci stressz óta, “még e pillanatban sem” jelenthető ki, hogy a piacon visszaállt a normális helyzet.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Gázellátás: ezt a telet bőven kihúzza Európa

Az elmaradt orosz földgázszállítások kétharmadát sikerült pótolni - elsősorban a korábbinál nagyobb mennyiségű cseppfolyósított földgáz (LNG) beszerzésével és a Norvégiából vezetéken érkező gázmennyiség növelésével -, így Európának a tél végéig szükséges földgáztartaléknál nagyobb készlete van - áll a Moody's Investors Service csütörtökön Londonban ismertetett szektorelemzésében.

Read More »

Tovább közeledik egymáshoz Ukrajna és az EU

Az Európai Unió központi intézményeinek és magasrangú vezetőinek kijevi látogatása azt jelzi, hogy Ukrajna komoly előrehaladást ért el az uniós tagság felé, és üzenet a befektetőknek, hogy Ukrajna tovább fog haladni ezen az úton - jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön Kijevben, az EU és az ukrán kormány együttes ülésén.

Read More »