Vízkorlátozás jön Katalóniában a szárazság miatt

Több mint ötszáz katalán településen, köztük Barcelonában vezetnek be vízkorlátozást, mert az idén tapasztalt rendkívüli szárazság miatt jelentősen megcsappantak a vízkészletek – közölte az El País című újság szerdán.

A döntés nem érinti a lakosság ivóvízfogyasztását, de a mezőgazdasági öntözést 25 százalékkal csökkentik, míg az állattenyésztőknek 10, az ipari felhasználóknak pedig 5 százalékkal kell mérsékelniük a fogyasztást.

Barcelonában az önkormányzat bejelentette: elzárja az ivóvízzel működő köztéri szökőkutakat és csökkenti az utcák tisztítására használt víz mennyiségét. A magánkertek öntözése csak heti két alkalommal engedélyezett, és arra kérnek mindenkit, hogy törekedjen a tudatos vízhasználatra, például ne zuhanyozzon öt percnél hosszabb ideig. A katalán fővárosban 2008 óta nem volt szükség hasonló intézkedések elrendelésére.

Rubén del Campo, a spanyol meteorológiai szolgálat (Aemet) szóvivője az El Paísnak elmondta: szeptember óta több mint 25 százalékkal kevesebb csapadék esett az ilyenkor szokásosnál. Mivel lényegében a tavalyi tél vége óta meteorológiai aszály van az országban, a tározókban a kapacitás 32,9 százalékára csökkent a vízmennyiség – tette hozzá.

Az eső néhány helyen ugyan enyhített a szárazságon – például Galiciában, Valenciában vagy a Kanári-szigeteken, ahol a Hermina nevű trópusi vihar hozta el a várt nagy mennyiségű esőt -, de a déli és északkeleti országrészekben már elhúzódó a csapadékhiány.

  • Kapcsolódó cikkeink:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek