Ötödével drágább idén az amerikai Hálaadás

Csütörtökön tartják az amerikai családok egyik legnagyobb, karácsony előtti ünnepét, a Hálaadást az Egyesült Államokban. A szakértők szerint az ünnepi költségek mintegy ötödével növekedtek az elmúlt évben.

Az AAA közlekedési szervezet felmérése szerint az egyik legfontosabb amerikai családi ünnepre – amelyet minden évben november hónap negyedik csütörtökén tartanak – csaknem 55 millió ember tervezett utazást, ami a legmagasabb szám a koronavírus-járvány kitörése óta, bár még így is elmarad a 2019-es adattól.

A szervezet közlése szerint az ünnepi hétvégén 48,7 millióan autóval, 4,5 millióan pedig repülőgéppel indulnak 50 mérföldnél nagyobb távolságú utazásra. A repülőjegyek ára tavaly óta átlagosan 48 százalékkal növekedett, míg a normál üzemanyag 24 százalékkal kerül többe, mint a tavalyi ünnep idején.

Az áremelkedések a hagyományos ünnepi vacsorát is érintik. Az ország egyik legnagyobb mezőgazdasági szervezete, a gazdálkodók nemzeti szövetségének (National Farm Bureau Association) összesítése szerint idén 20 százalékkal kerülhet többe egy hagyományos ünnepi étkezés: a számítások szerint 10 főre számolva a hálaadási vacsora több mint 64 dollárba kerül a tavalyi 53 dollár után. 2020-ban a szervezet még 46 dollárra tette a 10 fős étkezés árát.

Az ünnepi étkezés hagyományos fogása a pulyka, amely egy év alatt 21 százalékkal drágult, a köretként tálalt egyik legnépszerűbb zöldségféle, a zöldborsó pedig 23 százalékkal kerül többe, mint tavaly. A tésztafélék ára szintén 20-25 százalékkal emelkedett.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek