Egyelőre nem jön össze Biden diákhitel-elengedési programja

Egy amerikai szövetségi fellebbezési bíróság jóváhagyta azt az elsőfokú döntést, amellyel felfüggesztették Joe Biden elnök diákhitel-elengedési programjának végrehajtását.

A St. Louis városában ülésező, háromtagú bírói testület hétfőn közölte, hogy az elnöki rendelet végrehajtását megtiltó bírósági végzés mindaddig hatályban marad, amíg ugyanez a bíróság vagy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága másként nem határoz. Ezzel gyakorlatilag leállt az adósságelengedés folyamata.

Pénteken Texasban egy szövetségi bíró függesztette fel a rendelet végrehajtását azzal az indokkal, hogy Biden túllépte hatáskörét, amikor olyan ügyben döntött elnöki jogkörben, amely az Egyesült Államokban a kongresszus hatáskörébe tartozik. Mark Pittmann bíró az alkotmány rendelkezésére hivatkozva azzal indokolta ítéletét, hogy az „Egyesült Államokban a kormányzás három egymástól elválasztott és független hatalmi ág alapján történik”.

A kormányzat fellebbezést nyújtott be a texasi ítélet ellen, a Fehér Ház csalódottságának adott hangot. Karine Jean-Pierre szóvivő közölte, hogy 26 millióan kérelmezték a diákhitelük elengedését, közülük 16 millió esetben jóváhagyó döntés született.

Joe Biden elnök szeptemberben jelentette be, hogy a legnagyobb jövedelműeket kivéve 10 ezer dollárig – egyes esetekben 20 ezer dollárig – mindenkinek elengedik a tartozását, amiről elnöki rendelet formájában, saját hatáskörben hozott döntést. A számítások szerint az intézkedés – több évre elhúzódóan – 300-500 milliárd dollár bevételkiesést jelentene az Egyesült Államok szövetségi költségvetésében.

A republikánusok szerint az adósságelengedési program bejelentése a demokrata elnök kampányának része volt a félidős kongresszusi választások előtt másfél hónappal, ráadásul annak ismeretében, hogy jogi kifogások merülnek majd fel ellene.

Biden 20 millió amerikainak törölte el a diákhitel-tartozását

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »