Guam szigetén három évtized után újra republikánus jelölt nyert

Republikánus győzelem született az Egyesült Államok fennhatósága alá tartozó, a Csendes-óceán nyugati részén fekvő Guam szigetén a keddi félidős választáson – közölte a Pacific Daily News.

Az Egyesült Államok szövetségi államai közé nem sorolt területnek 1993 óta folyamatosan demokrata kongresszusi küldötte volt. Most fordult a kocka, ugyanis James Moylan republikánus jelölt, a sziget törvényhozásának szenátora a 32 502 leadott szavazatból 17 075-öt szerzett meg, és ezzel Guam második jobboldali delegáltja lett Washingtonban.

https://www.instagram.com/p/CktYfkHBTSO/

A republikánusoknak áll a zászló

Magyar idő szerint péntek reggel, az utolsó urnazáráshoz közeledve több amerikai hírcsatorna is a republikánus párti jelöltek előnyét jelzi:

  • A CNN amerikai hírtelevízió szerint a 435 képviselőházi helyből eddig 186-ot nyertek meg jobboldali jelöltek, míg a demokrata párti indulók 161 képviselője jutott be eddig az alsóházba. A 435 fős ház minden képviselőjét most választják meg, a többséghez 218 mandátumra van szükség. A CNN szerint a republikánusok 6 olyan helyen tudtak győzni, ahol eddig demokrata párti képviselő volt, míg a jelenlegi állás szerint a demokraták egy republikánus képviselő helyét vehetik át.
  • A Fox News 175 republikánus párti győzelemmel számol, míg a demokraták 136 képviselőt juttathatnak a házba, miközben 124 versengés eredménye még kérdéses.
  • A FiveThirtyEight elemző-portál becslései szerint magyar idő szerint péntek hajnalig 207 republikánus és 184 demokrata képviselő jutott be az alsóházba.

A 100 tagú felsőházban 35 szenátori szék sorsa dől el a félidős voksoláson. Eddig 50-50 volt a republikánusok és a demokraták aránya, és a felsőházban elnöklő Kamala Harris alelnök szavazata döntött. A CNN és a FiveThirtyEight a jelen állás szerint 46-46, a Fox News 47-47 szenátori helyet tart biztosítottnak a felsőházban a két pártnak, ahol az egyszerű többséghez 51 mandátum kell.

  • Kapcsolódó cikkünk:

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek