Éledezik az uniós autópiac, Magyarország lemaradt

Szeptemberben már második hónapja emelkedett az egy évvel korábbihoz képest a forgalomba helyezett új autók száma az Európai Unióban az európai autógyártók szakmai képviseleti szervezete, az ACEA keddi jelentése szerint.

Szeptemberben az egy évvel korábbihoz képest 9,6 százalékkal 787,8 ezerre nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az EU-ban. Augusztusban 4,4 százalék volt a növekedés, míg júliusban még 10,4 százalékos csökkenést regisztráltak.

A növekedés elsősorban a bázishatás miatt következett be, tavaly ugyanis a félvezetőhiány jelentősen visszavetette a gyártott, és így a forgalomba helyezett autók számát Európában. 2021 szeptemberében ezért 22,1 százalékkal kevesebb autót helyeztek forgalomba mint 2020 szeptemberében.

A négy legnagyobb uniós autópiac közül Németországban és Spanyolországban kétszámjegyű növekedést ért el az újonnan forgalomba helyezett autók száma: Németországban 14,1 százalékot, Spanyolországban 12,7 százalékot. Franciaországban 5,5 százalékot, Olaszországban 5,4 százalékot.

A magyarországi értékesítések még nem tudtak növekedési pályára állni, szeptemberben 1,1%-kal csökkentek az eladások az előző évhez képest, míg a január-szeptemberi időszakban 9,3% volt a visszaesés, az idei évben eddig 85.768 új autó talált gazdára, míg tavaly az első három negyedévben ez a szám 94.553 volt.  

Az idei első három negyedévben az Európai Unióban az egy évvel korábbinál 9,9 százalékkal kevesebb, 6,784 millió autót helyeztek forgalomba, még az elmúlt két hónapban elért növekedéssel együtt is. Az első nyolc hónapban még 10,4 százalékos volt az elmaradás az előző évihez képest.

Az első kilenc hónapban a régió minden jelentősebb nemzeti piacán csökkenést könyveltek el az új autók forgalomba helyezésében. Olaszországban volt a legmeredekebb, 16,3 százalékos a visszaesés, Franciaországban 11,8 százalékkal, Németországban és Spanyolországban egyaránt 7,4 százalékkal csökkentek az értékesítések.

A kisebb piacokon a kivételek közé tartozott Bulgária (+15,4%), Lettország (+8,8%), Románia (+7,9%) és Ciprus (+5,4%) – ezekben az országokban növekedtek az eladások idén a tavalyi adatokhoz képest.

25% körül a VW piaci részesedése

Szeptemberben a legtöbb autót a Volkswagen csoport márkáiból helyezték forgalomba az EU-ban, szám szerint 196.019-et, 25,7 százalékkal többet az egy évvel korábbi 156 ezernél. A Volkswagen részesedése így 24,9 százalékra nőtt a szeptemberi forgalomba helyezésekben a tavaly szeptemberi 21,7 százalékról. Az első kilenc hónapban már valamivel több mint 1,7 milliót helyeztek forgalomba a Volkswagen csoport márkáiból az EU-ban, de ez 13,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál.

Volkswagen ID.5 GTX koncepció – forrás: VW Media

A csoport piaci részesedése így jelenleg 25,1 százalékos az első három negyedév értékesítéseit tekintve a a tavalyi 26,2 százalék után.

Az autógyártók közül az idei évben a Hyundai Group (Hyundai / Kia) tudta növelni eladásait 4,5%-kal, a Toyota számai 1,6%-kal javultak, míg a Honda 7,8%-kal több autót tudott eladni. Az összes többi gyártó eladásai csökkentek tavalyhoz képest, a részletes adatok az ACEA weboldaláról letölthetőek.

Forrás: ACEA / MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

250 forint osztalékot fizet idén a Mol

A Mol mintegy 198 milliárd forint osztalék kifizetéséről döntött a 2023-as üzleti évre vonatkozóan. Az egy részvényre jutó alap osztalék mértéke 150 forint, ezen túl a részvényeseknek mintegy 100 forint körüli rendkívüli osztalékot is fizetnek.

Read More »
Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »