Tovább gyorsult az infláció Romániában

Romániában 15,9 százalékra nőtt szeptemberben az éves inflációs ráta, miután augusztusban 15,3 százalékon állt – közölte a román országos statisztikai intézet szerdán.

Tavaly szeptemberhez képest az élelmiszerek fogyasztói ára 19 százalékkal emelkedett, a nem élelmiszereké csaknem 17 százalékkal nőtt, míg a szolgáltatások 8 százalékkal drágultak. Tavaly decemberhez képest a fogyasztói árindex 13 százalékos növekedést tükrözött, idén augusztushoz képest a fogyasztói árak 1,3 százalékkal emelkedtek.

A Román Nemzeti Bank október elején 75 bázisponttal, 6,25 százalékra emelte az alapkamatot. Az irányadó kamat mellett 75 bázisponttal 7,25 százalékra emelték a lombard hitel kamatát, és szintén 75 bázisponttal 5,25 százalékra a letéti rátát.

A jegybank augusztus eleji becslése szerint 2022 végén 13,9 százalékos inflációra számítanak, míg a jövő év végére 7,5 százalékos inflációt prognosztizálnak.

A központi bank várhatóan november elején fogadja el az újabb inflációs jelentést. A Nemzetközi Valutaalap kedden közzétett World Economic Outlook (WEO) világgazdasági prognózisában az idei év végére 14,7 százalékos román éves inflációs rátát prognosztizált, ami 2023 végére várhatóan 7,7 százalékra mérséklődik.

Forrás: MTI

Hozzászólások ()

Friss hírek

A világszerte népszerű lager Olaszországból (x)

Olaszország hazai gyártású sörei közül az egyik legismertebb a Peroni, amely szerte a világon kedvelt márka. A Forma-1 futamok iránt rajongók is ismerhetik, ugyanis az Aston Martin egyik fő támogatója. A cikkben annak járunk utána, hogy mit érdemes tudni erről a sörről.

Read More »