Mikor ajánlott az anyajegy sebészeti eltávolítása? (x)

Mikor szükséges az anyajegy eltávolítása? Hogyan történik a beavatkozás? Milyen tévhitek vannak az eltávolítással kapcsolatban? Marad heg a beavatkozás után? Cikkünkben minden fontos kérdést megválaszolunk a témával kapcsolatban.

A festékes anyajegyek eltávolítása előtt mindenképpen szükség van bőrgyógyászati vizsgálatra is, mivel melanint tartalmaznak. Ezekből a sejtekből alakulhat ki a melanoma később, vagyis az agresszív rosszindulatú daganat. A melanoma megelőzése érdekében fontos évente részt venni bőrgyógyászati szűrővizsgálaton, amelynek során a gyanúsnak vélt anyajegyek eltávolítását javasolja a szakorvos. Érdemes részt venni rendszeres bőrgyógyászati szűrésen a Belvárosi Orvosi Centrumban, ahol szükség esetén az eltávolításra is van lehetőség.

Nem jelent komolyabb megterhelést a szervezet számára 

Természetesen nemcsak a melanoma veszélye miatt kerülhet sor az anyajegy eltávolítására. Akkor is kérhető a sebészeti eltávolítás, ha az adott anyajegy olyan helyen van, ahol esztétikailag zavaró. Továbbá akkor is sor kerülhet a levételére, ha kiemelkedik a bőr szintjéből. Ebben az esetben azért fontos a beavatkozás, mert állandó sérülésnek van így kitéve. Például problémát okozhatnak a hónalj területén és az öv vonalában lévő anyajegyek.

A szakorvos minden esetben, sebészi kimetszéssel távolítja el a festékes anyajegyet. Először érzéstelenítésre kerül sor, ezt követi az anyajegy kimetszése és végül a sebész összevarrja a sebet. Csupán minimális fájdalommal jár, nem jelent komolyabb megterhelést a szervezet számára. A beavatkozás során figyelni kell arra, hogy ne érje víz a varratokat, amelyek körülbelül 7-10 napon át maradnak a bőrben. Miután a varratok eltávolításra kerülnek, nincs teendő, a hegek szépen lassan begyógyulnak.

A kimetszés során az anyajegy határai érintetlenül maradnak

Ha csak a bőr legfelső rétegét érinti a kinövés, akkor nyom nélkül eltávolítható. A többi esetben egy apró heg mindenképpen marad. Természetesen a szakorvos minden esetben a legjobb esztétikai eredmény elérésére törekszik, amelyhez speciális technikákat és eszközöket alkalmaz az eljárás során. Továbbá azzal is fontos tisztában lenni a beavatkozás megkezdése előtt, hogy a végeredményt minden esetben nagymértékben befolyásolja, hogy melyik testtájról történik az anyajegy eltávolítása. Például a háton lassabb a sebgyógyulás.

Amennyiben a festékes anyajegy eltávolítására kerül sor, kötelező a szövettani vizsgálat. Erre azért van feltétlenül szükség, mert így minden rosszindulatú elfajulás kizárható. Van olyan tévhit, miszerint nem szabad eltávolítani az anyajegyet, mert a beavatkozás hatására elrákosodik. Ez természetesen nem igaz, mivel a kimetszés során az anyajegy határai érintetlenül maradnak, a vágás a környező bőrben történik. Azzal fontos tisztában lenni, hogy egyszerre legfeljebb három anyajegy távolítható el.

Fizetett tartalom (x)

Hozzászólások ()

Friss hírek

Volvo XC60 Recharge

Erős negyedévet zárt a Volvo

A kínai Geely többségi tulajdonában lévő Volvo Cars rekordszámú, 182.687 járművet értékesített az idei első három hónapban, 12 százalékkal többet az egy évvel korábbinál. A tisztán elektromos autók aránya 21 százalékra emelkedett az egy évvel korábbi 18 százalékról.

Read More »